Door Jim Terlingen - De beheerder van het narcissenmonument voor Truus van Lier en de gemeente Utrecht zijn positief over de verplaatsing van de bloemen, een paar honderd meter naar het noorden, in de richting van de plek van de moordaanslag die Van Lier in 1943 pleegde op de Utrechtse NSB-politiebaas Kerlen. Frank de Munnik, sinds mei 2018 de beheerder van de narcissen, maakt dit vandaag bekend op Facebook

Onlangs kwam vanuit de boezem van de gemeente Utrecht al het signaal dat er een akkoord komt voor het ontwikkelen van een monument/standbeeld voor Truus van Lier. Dit komt hoogstwaarschijnlijk langs het vorige week geopende deel van de Catharijnesingel, tegenover de hoek Walsteeg-Willemsplantsoen.

Volgens Van Munnik staat de gemeente ook positief tegenover de verplaatsing. "We krijgen waarschijnlijk alle steun, met narcissenbollen en een professionele 'planter'."

Truus van Lier (ingekleurd portret, Jim Terlingen)

De aanslag

Twee-en-twintig jaar is de kleine half-joodse Utrechtse rechtenstudente Truus van Lier als zij - lid van studentenverzetsgroep CS6 - op vrijdag 3 september 1943 in haar eentje de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van politie G.J. Kerlen doodschiet. Dat gebeurt op het fietspad voor de Walsteeg - vlakbij het Willemsplantsoen, waar Kerlen op nummer 8 woont.

Van Lier weet na de geslaagde aanslag op de fiets te ontkomen, maar door verraad in eigen gelederen komt zij enkele weken later, in Haarlem, toch in handen van de Duitsers.  Nog in hetzelfde jaar sterft Truus van Lier in een concentratiekamp samen met twee andere Nederlandse verzetsvrouwen voor een Duits vuurpeloton.

Deze geschiedenis wordt ieder jaar opnieuw verteld als langs de Catharijnesingel de narcissen weer opkomen. 

Narcissen

Het verhaal van de narcissen begint in 2004 als buurtbewoner Tommie Hendriks vlakbij wat nu hotel Karel V is boerenkrokussen plant in de vorm van de letters TRUUS. Hij maakt er een pijl van aronskelken bij die gericht is op de plek waar de aanslag plaatsvond.

Omdat de letters op de eerste plek niet goed opvallen en omdat de krokussen zich gauw verspreiden, stapt Hendriks over op narcissen. Hij plant deze op het talud aan de overkant. Sinds 2005 is de bloemenaubade daar elke lente eventjes te zien.

Huidig beheerder Frank de Munnik houdt deze site bij over Truus van Lier.

Standbeeld

Op 22 april 2021, bij de 100e geboortedag van Truus, moet vlakbij de plek van de aanslag een blijvend gedenkteken voor haar komen, vinden veel Utrechters.

    
Zie ook
Standbeeld Truus van Lier moet er komen (juli 2020)