Door Jim Terlingen - Het is nu officieel: de Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier krijgt een monument in de stad. "Het monument moet betekenis geven aan de moed van vrouwen om in verzet te komen, met Truus van Lier als inspirerend voorbeeld" schrijft de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving.

Het plan voor een monument is ontstaan vanuit een gemêleerde groep Utrechters. Na een interne discussie - waarbij niet iedereen er voorstander van was om de gemeente Utrecht 'in de lead' te laten zijn - is nu toch voor deze optie gekozen.

Een werkgroep, waarin ook drie initiatiefnemers zitting nemen, gaat drie kunstenaars uitnodigen om een ontwerp te maken. Het budget daarvoor moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad, maar gedacht wordt aan 40.000 euro. Als locatie voor het monument wordt het Zocherplantsoen genoemd. Het monument wordt in de loop van 2021 geplaatst.

Wie is Truus?

Twee-en-twintig jaar is de kleine half-joodse rechtenstudente Truus van Lier als zij - lid van studentenverzetsgroep CS6 - op vrijdag 3 september 1943 in haar eentje de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van politie (de officiële naam is dan 'politiepresident') G.J. Kerlen doodschiet. Dat gebeurt op het fietspad voor de Walsteeg - vlakbij het Willemsplantsoen, waar Kerlen woont.

Van Lier weet na de geslaagde aanslag op de fiets te ontkomen, maar door verraad in eigen gelederen komt zij enkele weken later toch in handen van de Duitsers. Nog in hetzelfde jaar sterft Truus van Lier in een concentratiekamp voor een Duits vuurpeloton.

Deze geschiedenis wordt ieder jaar opnieuw verteld als langs de Catharijnesingel de narcissen weer opkomen. 

Narcissen

Dit verhaal met de narcissen begint in 2004 als buurtbewoner Tommie Hendriks vlakbij wat nu hotel Karel V is boerenkrokussen plant in de vorm van de letters TRUUS. Hij maakt er een pijl van aronskelken bij die gericht is op de plek waar de aanslag plaatsvond.

Omdat de letters op de eerste plek niet goed opvallen en omdat de krokussen zich gauw verspreiden, stapt Hendriks over op narcissen. Hij plant deze op het talud aan de overkant. Sinds 2005 is de bloemenaubade daar elke lente eventjes te zien.

Frank van Munnik is sinds mei 2018 de beheerder van de narcissen. Hij houdt deze site bij over Truus van Lier.

April 2018, het talud langs de Catharijnesingel. Foto: Jim Terlingen