Dik Binnendijk – “Appelgroen en lichtblauw. Dat is een sjaal van TNO!” zegt de doorwijsmevrouw-naar-de-wachtruimte in de GGD-priklocatie in de Jaarbeurshal aan de Fentener van Vlissingenkade 101. Ik loop met mijn jas open naar haar toe. “U herkent hem! Die kreeg ik toen TNO 75 jaar oud was… Ik heb er nog één, thuis...” “Roze met oranje, die heb ik... met bijpassende kleur handschoenen.” “Die heb ik ook gehad maar ik heb ze nooit gedragen… veel te dun.”

De beide sjaals. Foto: Dik Binnendijk

Zou deze doorwijsmevrouw er volgende week ook weer zijn? En word ik daarna in de wachtruimte getrakteerd op live klassieke muziek? Woensdag 26 mei moet ik opkomen voor mijn tweede coronaprik. Het systeem zal wel weer hetzelfde zijn. Na vier doorverwijzers, controleurs, artsen of verpleegkundigen - met tussen de personen achter spatscherm een flinke wandelafstand tussen hekken en afzetlinten - kom je op ‘jouw’ prikplek. Na de vaccinatie komen nog twee doorverwijzers of in-de-gatenhouders. De laatste was toen een mevrouw in de wachtruimte, waar je vijftien minuten rustig op een stoel moet zitten. Als je binnen die tijd geen allergische reactie op de prik krijgt, mag je naar huis. De voorlaatste doorverwijzer was dus die oud-TNO-medewerkster.

Ik: “Waar heeft u bij TNO gewerkt?” “In Zeist!” “Ah, daar ben ik heel vaak geweest… Maar... ik dacht dat TNO uit dat pand aan de Utrechtseweg zou gaan?” “TNO is daar weg en ik ook. Mijn Pharma-afdeling is opgeheven. En de afdeling ‘Voeding’ is verhuisd naar Wageningen. Voor ouderen was er een goede financiële afvloeiingsregeling waardoor ik eerder met pensioen kon. Daar heb ik gebruik van gemaakt! En nu ben ik via een soort ouderenregeling voor een paar dagen per week werkzaam op deze priklocatie…. Maar herkent u deze hal niet? Hier was het grote personeelsfeest toen TNO haar 75-jarig bestaan vierde.”

TNO-75 logo. Foto: Dik Binnendijk

“O was dat hier? Nee, daar ben ik niet voor uitgenodigd. Kijk, ik ben nooit in dienst geweest van TNO. Ik heb als freelance journalist ruim twintig jaar artikelen geschreven voor verschillende TNO-bladen en later voor de TNO-site, toen papier in de ban werd gedaan. Ik ben bij bijna alle TNO-vestigingen in ons land geweest en veel bij TNO Zeist en TNO Utrecht op de Uithof.” 

We praten nog even door. Na ruim vijf minuten loop ik verder naar de wachtruimte. Aan de dienstdoende GGD-medewerkster vertel ik dat ik al een tijdje met haar collega heb gesproken. “Da’s prima meneer. Dan hoeft u hier niet zo lang te blijven zitten.” En zo stap ik na zo’n tien minuten op en fiets terug naar huis. Behalve dat de prikplek op mijn arm twee dagen iets gevoelig bleef, als ik daar mijn arm aanraakte, heb ik verder niets van de vaccinatie gemerkt.

De volgende dag heb ik pas - lafbek die ik ben - de GGD de volgende mail gestuurd: 

Geachte GGD-medewerker,

Gisteravond ben ik gevaccineerd. Dat ging allemaal prima. Mijn dank! Alleen deze vaccinatie vond niet plaats op het adres in uw mailcommunicatie over de vaccinatielocatie: Truus van Lierlaan 1, 3527 KZ  Utrecht. Afgelopen week heb ik hierover een column geschreven. De link is Binnendijk – Prikken in parkeergarage Truus van Lierlaan 1? | Nieuws030 - Nieuws030

Met vriendelijke groet,

Dik

Binnen vier uur kreeg ik de volgende reactie van de GGD (letterlijke tekst):

Beste Dik Binnendijk,

Bedankt voor uw mail. Wij gaan er mee aan de slag. Het is inderdaad erg slordig dat er op sommige plekken nog het verkeerde adres aangegeven staat. Ik heb uw mail gestuurd naar de desbetreffende vaccinatie coördinatoren.

Vriendelijke groet,

GGD regio Utrecht.

Ik heb geen idee of ik nog een geautomatiseerde herinneringsmail van de GGD krijg voor mijn tweede prik. Zo ja, dan ben ik erg benieuwd of daarin inmiddels wel het juiste prikadres staat: Fentener van Vlissingenkade 101. Nog een klein dilemma voor volgende week: zal ik mijn groen/blauwe of oranje/roze TNO-sjaal omdoen? Beide zijn warm genoeg voor de verwachte 14 graden buitentemperatuur van komende week.

 Selfie Dik met TNO-sjaal op Terschelling.