Dik Binnendijk – “Wanneer mag jij?” “Woensdagavond 21 april.” Zaterdagochtend een week geleden had mijn zus Petra me een appje gestuurd: we konden een afspraak gaan maken om ons tegen Covid-19 te laten vaccineren. Wij zijn allebei van vóór 1951. Met de post kreeg ik die middag ook de officiële uitnodiging van het RIVM.

Ik las: “U kunt telefonisch en online een afspraak maken. Voor het maken van een afspraak gaat u naar www.coronavaccinatie-afspraak.nl.” Nou, online was het snel geregeld. Er werden me drie data plus tijdstippen voorgeschoteld bij drie GGD vaccinatielocaties; elk in een andere gemeente: Driebergen, Houten en Utrecht. De afspraak voor de tweede prik was ook meteen vastgelegd. Natuurlijk koos ik voor Utrecht. Achter de datum stond het adres waar ik moest zijn: Truus van Lierlaan 1. Op de bevestigingsmail staat het ook duidelijk: “Uw vaccinatie vindt plaats op de volgende locatie: Truus van Lierlaan 1, 3527 KZ  Utrecht.” Ik zal daar het Comirnaty-vaccin van BioNTech/Pfizer krijgen. Van mij had het ook een vaccin mogen zijn van AstraZeneca, Janssen of Moderna.

Via de Croeselaan wandelde ik afgelopen dinsdag naar de troosteloze laan van onze Utrechtse verzetsstrijdster Truus. Deze laan doorsnijdt het Jaarbeursparkeerterrein aan de zuidwestkant van het Merwedekanaal. Ik kwam er wekelijks tweemaal langs als ik vanuit de binnenstad over de Kanaalweg fietste naar fitness. Ter geruststelling besloot ik om er toch maar even poolshoogte te gaan nemen, zodat ik op mijn prikdag niet onverwachts tegen problemen aan zou lopen. Denk aan: mijn fiets niet kwijt kunnen of dat de ingang van de vaccinatielocatie heel toevallig aan de andere kant van het terrein is.

Op de Nelson Mandelabrug over het Merwedekanaal zag ik het tijdelijke, witte bouwwerk van de GGD-XL Testpaviljoen staan aan de Doctor M.A. Tellegenlaan. Richting Truus van Lierlaan zag ik geen nieuwe bouwsels. Aan een in geel/oranje pak geklede parkeerwachter vroeg ik of in het testpaviljoen ook gevaccineerd werd. Nee! Hij wees over het lege parkeerterrein richting de Truus-laan en de veelkleurige parkeergarage langs de Kanaalweg. Ik liep daar naar toe. Stukken waren afgezet met hekken en ook daar liepen vier geel/oranje parkeerwachters rond.

Een kwam naar me toe: “Kan ik u helpen, meneer?” “Ik ben op zoek naar waar ik me hier op dit terrein kan laten prikken.’ “O, u zoek de vaccinatielocatie.” “Ja!” “Nou, die is niet hier!” “O, dus niet in die tochtige parkeergarage?” “Nee, daar moet u aan de achterkant langs, dan wat zigzaggen, het water oversteken en dan komt u er. De locatie is achter het eerste rode gebouw.” “Bedankt, dan vind ik het wel. Ik hoef pas volgende week.”

Hij had het goed uitgelegd: recht tegenover de brug over het Merwedekanaal is de ingang van de GGD vaccinatielocatie in (lees ik later) Jaarbeurs Hal 4 aan de Fentener van Vlissingenkade. Vier gastvrouwen met elk een zwart mondkapje op lopen heen en weer. “Kan ik u helpen, meneer?” “Ik denk dat ik het gevonden heb: de priklocatie waar ik volgende week woensdag mijn vaccinatie krijg... En ik zie dat ik gewoon mijn fiets kwijt kan in het fietsenrek. Maar... dit is duidelijk niet het opgegeven adres: Truus van Lierlaan 1, waar de GGD naar verwijst.”

Het is rustig bij de Vaccinatielocatie in Hal 4 van de Jaarbeurs. Foto: Dik Binnendijk

Wellicht heeft mijn gastvrouw die laatste zin niet gehoord, want ze schatert al van het lachen. “Vandaag heb ik zeker dertig personen langs gehad van uw generatie. Die komen allemaal kijken waar ze over een paar dagen moeten zijn voor hun prik. Net had ik nog een mevrouw. Zij had ook een tijdje lopen zoeken, terwijl ze een paar honderd meter verderop aan deze kade woont.” Ik probeer de gastvrouw nog een keer duidelijk te maken, dat de GGD zelf het foute adres verspreid zowel op hun website als in hun mails. Ze vat het niet. Ik doe verder geen moeite meer. “Ik was dus vandaag nummer 31. Dank u wel. En nog een mooie dag.”

Het is belachelijk dat de GGD denkt dat alle vaccinatiebezoekers met de auto naar de locatie komen. Wandelaars of fietsers worden gewoon het parkeerterrein opgestuurd, waar ze absoluut niet moeten zijn. Komende woensdag fiets ik nu in zo’n tien minuten naar m’n priklocatie; lopend doe ik er ruim twintig minuten over. Had ik het zelf niet uitgezocht dan was ik zeker de dubbele tijd kwijt geweest... met de ergernis van ‘het moeten zoeken’ op de koop toe.

Ik weet nu ook dat er vanaf het Jaarbeursplein over het Jaarbeursterrein een met bordjes gemarkeerde wandel- en fietsroute is naar de vaccinatie- en testlocatie. Maar dat moet je dan wel eerst zelf uitzoeken. 

Nawoord:

Later lees ik thuis op de algemene  GGD-site Vaccinatie tegen corona | Veiligheid en werking coronavaccinatie | Vaccinatielocatie: GGD regio Utrecht het juiste adres:

Utrecht (Jaarbeurs Hal 4, Fentener van Vlissingenkade 101; achterzijde Jaarbeurs direct over de brug); parkeren op P4, Truus van Lierlaan, Utrecht.

Er is ook een speciaal parkeeradvies voor mindervalide bezoekers: https://www.ggdru.nl/corona/coronavaccinatie/mindervalide-bezoeker

In ieder geval lijkt het me handig en verstandig als het juiste prikadres ook te lezen is bij www.coronavaccinatie-afspraak.nl en de mails die je daarna krijgt, ondertekend met ‘uw GGD’.

Parkeerterrein P4 en de veelkleurige parkeergarage bij de Truus van Lierlaan. Foto: Dik Binnendijk