Het AD had deze week een kort bericht met als kop: Vinkepand krijgt nieuwe huurders. Dus je bent benieuwd naar wie die huurders zijn van dat gebouw aan het Vredenburg en Catharijnekade. Dat stond echter niet in het bericht. Het ging erom hier de kop letterlijk te nemen. Dat het Vinkepand verhuurd gaat worden.

Soms heb je van die berichten die op zich dus geen nieuws zijn. Dat het Vinkepand (ook wel bekend als Staffhorstpand) leeg komt is al heel lang bekend. Het zou nieuws zijn als er een naam van een nieuwe huurder of eigenaar bekend zou worden.

Het Staffhorstpand in 2009, de bomen staan er nog. Foto: Ton van den Berg

De huidige gebruiker is de Project Organisatie Stationsgebied en die verhuist net als veel andere ambtelijke afdelingen binnenkort naar het Stadskantoor. Daarom geen ambtenaren meer in de Neudeflat en ook niet meer in de diverse locaties in de St. Jacobsstraat. Ook daar wordt door de eigenaren en gemeente (die er nog een doorlopend huurcontract heeft) gezocht naar nieuwe huurders oftewel gebruikers. Maar dat heeft het nieuws nog niet gehaald.

Dat het Vinkepand wel het nieuws haalt met geen nieuws is natuurlijk omdat het een opvallend pand is in Utrecht. Althans, het was een opvallend pand in de omgeving van het Vredenburg totdat er een 49 meter hoog muziekpaleis tegenover werd gezet dat ervoor zorgde dat dit uit 1857 daterende pand (het was toen deels een postkantoor) alle glans verloor.

En het pand verliest ook zijn glans omdat het er verveloos uitziet, het lekt aan alle kanten, is slecht te verwarmen en zomers niet koel te krijgen. Om er nog wat van te maken moet er waarschijnlijk een verbouwing plaatsvinden die vele miljoenen euro's kost. Waarschijnlijk stond er daarom in het AD-bericht dat het om 'huurders' gaat want blijkbaar wil geen hond het meer kopen en is die optie verlaten en is verhuur voor de gemeente de enige kans nog er geld voor terug te zien.

In 1989 is, volgens het AD-bericht, het pand nog verbouwd voor de familie Staffhorst die er een elektronicazaak begon. Voor zover bekend was het de heer Staffhorst die het Vinkepand van de gemeente kocht voor 1 gulden, onder de voorwaarde dat hij het zou laten restaureren.

Wat Staffhorst ervoor betaald heeft om het gebouw weer een beetje toonbaar te maken is niet bekend, wel dat hij er in 2009, staat in het AD-bericht, 4,9 miljoen euro voor heeft ontvangen.

Het lijkt er niet op dat er iemand is in de detailhandel, kantorenbusiness of horeca die bereid is op z'n minst ook 4,9 miljoen euro neer te leggen. Die moet zeker te weten veel extra's meenemen om het gebouw een beetje geschikt te maken.

Handige ondernemers wachten nu liever even af want de kans is groot dat de gemeente het pand misschien wel weer voor 1 gulden, of 1 euro nu, gaat verkopen om er toch maar vanaf te kunnen.

Maar hoe dan ook, er moet nu in ieder geval een likje verf op het pand. Dat kan nu want de steigers op het dak staan er al. Loodgieters zijn er druk doende diverse lekkages te verhelpen.