Journalist Marc van Rossum du Chattel lucht zijn hart op zijn facebookpagina. Want gaat het wel om de grootste fietsenstalling van de wereld waarvoor maandag het startsein werd gegeven? Controleren journalisten de feiten nog wel?

Hieronder wat Van Rossum (werkzaam bij RTV-Utrecht) schrijft op zijn facebookpagina.

Vroeger, toen je dat nog met een lange oe schreef, was een belangrijk onderdeel van het nobele vak van journalist het controleren van feiten. Maar het lijkt er een beetje op dat dit journalistiek handwerk niet meer wordt uitgeoefend. Het zal wel iets met de automatisering te maken hebben.

Neem vandaag, de eerste paal gaat de grond in voor een fietsenstalling in het Utrechtse Stationsgebied. Lang geleden werd het plan gepresenteerd. Tijdens een persgesprek met de wethouder werd er een beetje over gespeculeerd dat het misschien wel eens de grootste fietsenstalling van Europa zou kunnen zijn, misschien wel zelfs van de hele wereld. Maar helemaal zeker was dat niet, de feiten ontbraken.

Toch sloop het er langzaam in, Utrecht bouwt misschien wel de grootste fietsenstalling van de wereld. Hoe verder de tijd vorderde hoe meer het woord 'misschien' verdween. Maar feiten werden nimmer gepresenteerd, door niemand niet.

Vandaag dus die eerste paal. En in het ronkend persbericht van gemeente, ProRail en BAM werd er flink opgeschept over de grootste fietsenstalling van de hele wereld. En daar wilde de landelijke pers wel op af komen. Radio 1, NOS, RTL nieuws, SBS, Telegraaf en nog een hele kudde ander voetvolk.

En allemaal schreeuwden ze vandaag om het hardst dat Utrecht de grootste fietsenstalling van De Wereld krijgt. Maar is dat wel zo? Die vraag hield mij dan weer bezig. Dus ik vroeg het de architect. Die verbaasde zich er ook over dat een simpele opmerking van hem zo'n vlucht had kunnen nemen. En op de man af gevraagd of hij wel degelijk de grootste fietsenstalling van de wereld aan het bouwen was, werd hij toch een stuk voorzichtiger. Hij wist het eigenlijk niet, maar voor zover hij had kunnen nagaan was het wel één van de grootste. Maar misschien zijn de Chinezen ons voor.

Is het nu zo belangrijk dat wethouder Victor Everhardt 'De Grootste' heeft. Om heel eerlijk te zijn zal het de hele wereld worst zijn. Maar het zegt iets over de journalistiek, feiten doen er niet meer toe, het gaat om de Beste, Grootste, Hoogste, Snelste, Duurste, Bloeddorstigste, Meeste, Verste. Als er geen record in het bericht zit, dan is het geen nieuws.

Als het persbericht had geluid dat Utrecht een hele grote fietsenstalling gaat bouwen – iets wat zeker waar is – dan had ik me vandaag niet staan te verdringen met een dertigtal collega's. Dan had ik vandaag alleen gestaan met de collega's van Bouwput Utrecht, van Nieuws030 en het Stadsblad.

De feiten, ze zijn hardnekkig. En zelfs als ik op de redactie roep dat we een beetje voorzichtig moeten zijn met het begrip 'De Grootste', koppen we er zelf ook mee. Gelukkig brengt het item – klikhier - de nuance die zo dringend gewenst is in de journalistiek, de nuance die De Feiten heet.