Door Teun van Kooten - Vele Utrechters kennen hem, de lichamelijk beperkte kaarsenmaker Ruud Snel. Al vijfenveertig jaar runt de optimist zijn eigen kaarsenwinkel, Happy Heart Candles. Ondanks dat Ruud Snel de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, denk hij nog niet aan stoppen.

“Nee, ik stop nog niet. Dat zal ik ook niet uit mezelf gaan doen, want ik voel me thuis tussen de kaarsen”, verklapt Ruud Snel over zijn ambities. Dat zijn leven dankzij zijn lichamelijke beperking veel hobbels heeft gekend, dat valt op te maken uit het feit dat onlnags nog een boek over zijn leven is verschenen. Het boek ‘Licht’ is gemaakt ter ere van zijn 65-jarige verjaardag en het 45-jarige bestaan van zijn winkel. “Het boek gaat over de winkel. Maar vooral ook over mij, over mijn leven.”

Ruuds moeder had kanker terwijl hij in haar buik zat. Dit zorgde voor dusdanige complicaties dat Ruud Snel al op jonge leeftijd in een rolstoel terecht kwam en al zijn hele leven moeilijk praat. Maar toch houdt hij er niet van om bij de pakken neer te gaan zitten en blijft optimistisch: “Ik ben hier op aarde om licht te laten schijnen voor iedereen die dat nodig heeft.”

Al op zijn twintigste startte Snel zijn eigen kaarsenwinkel, toen nog onder de naam Ruud’s Waskit. Een prestatie die typerend is voor de ondernemer: “Ik volgde mijn gevoel, want ik dacht dat ik dit in me had.”

Vervolgens beklom Snel op handen en voeten de Dom, haalde hij zijn rijbewijs en bedacht hij in 1982 de kaars in de vorm van de Dom. “Ik ben de enige in de wereld die deze kaars mag maken. Het is mijn paradepaardje. Maar sowieso zijn alle kaarsen heel belangrijk voor me. Ik zie ze als mijn kindjes.”Ruud sluit zijn winkel voorlopig nog niet. Maar dat betekent niet dat hij er nog niet over na heeft gedacht.: “Ik heb met mijn pleegvader afgesproken dat ik stop, zodra ik me drie dagen achter elkaar niet goed voel tussen de kaarsen. Maar die dag is gelukkig nog niet gekomen.”

Het boek ‘Licht’ van Ruud Snel is te koop in zijn winkel aan de Donkerstraat 23.

Bekijk ook het interview met Snel hieronder.