Door Eline Krak - De Irakese Saba Tark (27) is hard op weg op een bekend modeontwerpster te worden. Ze ontdekte haar passie voor mode, deed een opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en bleek een waar talent te zijn. In een wereld waarin het al niet makkelijk is om door te breken, zet ze haar eerste indrukwekkende stappen.

Saba Tark werd geboren in Bagdad, Irak. In 2000 kwam ze naar Nederland na eerst een tijd in Stockholm te hebben gewoond. Ze verhuisde naar haar moeder, maar moest leven zonder de rest van haar familie. Een familie waarvan zij duidelijk het mode-gen heeft geërfd.

“Alle twee mijn oma’s werken in de mode, mijn oma van mijn moeders kant is een couturier en de oma van mijn vaders kant doet textiel, die is een weefster. Mijn oom is ook een wever en mijn andere oom doet mannenkleding. Dus het zat in de familie, maar het was niet vanzelfsprekend dat ik dat ging doen, Ik heb het zelf opgezocht. In mijn vrije tijd ging ik breien en Barbie’s kleden, zo is het begonnen.”

Een van de creaties van Tark. Foto: E. Krak

De leergierige Tark besloot opleidingen te volgen aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Na een lessen patroontekenen en naaien kwam ze erachter dat ontwerpen is wat ze wilde doen. Met een bijzonder gevoel voor ambacht begon ze vlak voor haar afstudeerjaar aan de HKU met haar eigen collectie. De presentatie ‘Nomads of the World’  is de eerste in een reeks exposities waarin het Centraal Museum en HKU veelbelovende talenten presenteren.

“Het is geïnspireerd op eigenlijk mijn leven. Omdat ik de hele tijd aan het reizen was en echt nomadisch leefde. Het is een reis van zeven vrouwen met zeven outfits die reizen door de hele wereld. Ik heb mijn eigen textiel gemaakt, en met de Technische Universiteit Eindhoven samengewerkt om materialen te ontwikkelen en die weer ambachtelijk te gebruiken.”

Ze combineert ambachtelijke weeftechnieken en hedendaagse technologie, en werkt naast haar twee ateliers in Amsterdam ook thuis in Utrecht in een kleine werkruimte. Ze ziet haar collectie voornamelijk als een avontuurlijke reis en neemt invloeden van zowel haar eigen achtergrond als andere culturele achtergronden mee in de stoffen en de silhouetten.

“In het begin waren het kunstwerken met modeachtergrond die mij inspireerden. Op de academie begon ik me meer te verdiepen in couturetechnieken, en dat is nu waar ik ook mij op focus: haute couture. Je kan er veel meer mee doen, je hebt meer vrijheid, veel meer creativiteit dan als je commercieel werkt.”

De collectie werd ook geselecteerd voor de finale van de Frans Molenaar Award. De prijs, waaraan een geldbedrag van 10.000 euro is verbonden, zou worden besteed aan de ontwikkeling van de prijswinnaar tot zelfstandig ontwerper. Helaas won Tark de award niet, maar ze voelt zich wel heelvereerd dat ze de kans krijgt om haar eerste eigen collectie meteen te exposeren in Utrecht. Een dream came true, zoals ze zelf zegt. Waar ze vroeger altijd zelf mode-exposities in het Centraal Museum bezocht, kunnen geïnteresseerden nu háár kleding komen bewonderen.

“Ik denk dat het hele project interessant was om te laten zien. Er zit heel veel werk in, het maken ervan duurde zelfs langer dan mijn afstudeerjaar. Ik heb mijn eigen geometrische patronen ontwikkeld, waardoor je bijna geen textielafval overhoudt. Ik vind het belangrijk om niet alleen mooie dingen te maken, of interessante grote dingen, maar dat je je ook echt focust op hoe het is gemaakt.”

Tark zelf heeft een typerende kalmte om haar heen hangen en bescheidenheid siert haar. Maar niet alleen de collectie in het museum is een hoogtepunt uit haar prille carrière, maar ook haar stage bij Viktor & Rolf en bij Jan Taminiau. Het liefst zou ze als volgende stap op de Amsterdam Fashion Week showen, maar over de verdere toekomst durft ze nog niet te speculeren.

“Ik ben nog niet trots op mijzelf, en nooit echt superblij met wat ik heb gemaakt want ik wil altijd meer en meer onderzoeken. Als ik een doel heb bereikt denk ik: het is goed gelukt en het ziet er mooi uit, maar wat is het volgende? Ik zal altijd kijken naar wat ik nog beter kan doen.”

Het gevoel voor mode kreeg Tark duidelijk vanuit huis mee, en daar is haar familie nu apetrots op. Maar of zij haar bijzondere weeftechnieken later bij Chanel in Parijs mag uitvoeren, dat zullen we pas over een aantal jaren zien.

De collectie, de stoffen en het weefgetouw waar Saba Tark mee werkt kunnen nog tot 30 november 2014 worden bekeken in het Centraal Museum in Utrecht.

Een deel van de expostie in het Centraal Museum. Foto: E. Krak