Door Myrthe Renting - Minderjarigen kunnen in het Utrechtse uitgaanscircuit nog steeds makkelijk aan alcohol komen. De gemeente kondigt daarom aan met meer mystery guests (loktieners) te willen gaan werken.

Hoewel de cijfers meevallen, bij controles dit jaar deelde de gemeente vijf schriftelijke waarschuwingen en drie boetes uit, wordt er volgens de gemeente nog veel te veel alcohol aan minderjarigen verkocht.

Burgemeester Jan van Zanen heeft daarom aangekondigd dat binnenkort loktieners horecazaken gaan bezoeken waarvan bekend is dat zij de naleving van de wet aan de laars lappen. Wie dan niet naar een legitimatiebewijs vraagt krijgt een waarschuwing. Na herhaaldelijke overtreding volgt een boete.

Eerder dit jaar gebruikte de gemeente nog minderjarige loktieners van 16 en 17 jaar oud, maar dat is niet meer aan de orde. Burgemeester Van Zanen zegt dat de gemeente het niet kan maken minderjarigen te vragen iets te doen dat in feite strafbaar is.

Hoewel de mystery guest dus minimaal 18 jaar is, kan de verkoper van alcohol alsnog op zijn vingers worden getikt. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de loktiener er zo jong uitziet dat het niet per se aannemelijk is dat hij of zij ook 18 is. De verkoper is dus verplicht naar een legitimatie te vragen.

Op verzoek van de gemeente heeft de Universiteit Utrecht onderzoek gedaan naar de inzet van een mystery guest. Die adviseert dat het middel mogelijk is, mits aan een protocol van voorwaarden wordt voldaan zoals het dragen van gewone uitgaanskleren.

De gemeente geeft toe dat ondanks het protocol het nog niet voor 100 procent duidelijk is of het inzetten van een meerderjarige loktiener ook juridisch toelaatbaar is. Mocht een zaak voor de rechter komen kan daar een uitspraak over komen. De gemeente zou dat op zich toejuichen en heeft daarin de steun van het ministerie van Volksgezondheid.

Vijf waarschuwingen en drie boetes! Dat aantal valt eigenlijk wel mee, vindt VVD-raadslid Queeny Rajkowski. “Ik zie in mijn omgeving dat dit veel gebeurt, dus ik zou zeggen dat het aantal overtredingen in werkelijkheid veel hoger ligt.”

Volgens het raadslid in het een goed idee een zogeheten mystery guests in te schakelen. “Zoals de controle tot nu gebeurde met undercoveragenten is heel inefficiënt", zegt Rajkowski. "Zij staan soms een hele avond te wachten op het moment dat een minderjarige een drankje meekrijgt.” 

Een biertje kopen is geen probleem

Minderjarige stappers zeggen dat het heel makkelijk is in Utrecht op een leeftijd onder de 18 ergens binnen te komen zonder een ID te laten zien. En eenmaal binnen, kun je vaak gemakkelijk aan bier of wijn komen.

De 16-jarige Marenthe gaat geregeld naar het centrum van Utrecht. Volgens haar is het tot nog toe geen probleem geweest ergens binnen te komen, “Tenzij je er heel dronken uitziet, dan plukken ze je er meestal uit”.

Eenmaal binnen in een club of cafe is het volgens Marenthe een kwestie van improviseren om aan alcohol te komen. "Alcohol krijg je in clubs enzo bijna alleen mee als je een speciaal bandje draagt, maar die bandjes kun je meestal wel via via krijgen of iemand anders haalt er een voor je.”

Eva en Samantha (beide 17) vertellen als tip dat ergens binnen zien te komen ook te maken heeft met het tijdstip. Eva: “Wij gaan vaak eerder de deur uit. In de meeste studentencafés kom je namelijk wel binnen als je voor negen uur gaat. Dan willen ze meestal gewoon de kroeg vullen.”

Ook de 16-jarige Maxim gaat vaak stappen met zijn vrienden. Hij gaat het liefst op donderdagavond omdat dan de minimumleeftijd vaak 18 is in plaats van 21. “Als de portiers je gezicht kennen kom je sowieso makkelijker binnen. De grote clubs moet je daarom mijden, maar bij de kleine cafés zullen echt niet heel moeilijk doen als je je ID een keer niet op zak hebt. Bier halen is sowieso nooit een probleem als je eenmaal binnen bent.”