Door Marko Mikic - “Ik vind het heel fijn dat we alles zelf vanaf de grond af aan hebben moeten opbouwen en niet hulp van buitenaf hebben gekregen" aldus Rosalyn van Hummel. Zij hoorde tot het handjevol HKU-studenten mocht afgelopen weekend voor het eerst hun werk aan het grote publiek tonen.

In opdracht van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht organiseerden de studenten volledig zelfstandig een expositie in een pand op het Europaplein in Utrecht.

“Zo leren we zelfstandig te ondernemen en dat hebben we als kunstenaars nodig.” zegt derdejaars studente Van Hummel (21). “Niemand anders gaat het straks voor je doen,” voegt medestudent Dennis Verbruggen (28) daaraan toe.

Fotograaf Dennis Verbruggen. Foto's: M. Mikic

De enige vorm van hulp die de studenten kregen van de HKU om de expositie op te zetten was een klein budget. Voor de rest moesten ze alles zelf regelen. Ellis Veth (22) werd aangewezen als groepsleider van het groepje studenten dat exposeert. “Het was moeilijker dan we realiseerden en veel meer werk dan we dachten. Vooral financieel was het lastig, omdat we weinig geld kregen van de school. We hebben zelf dus ook flink moeten bijlappen,” vertelt Ellis.

Maar niet alleen leren ondernemen is een belangrijk onderdeel van deze oefening. De studenten krijgen hier ook de kans om te kijken hoe er wordt gereageerd op hun werk. Dennis staat, omringd door zijn foto's, een gesprekje te houden met een bezoeker. Het is de eerste keer dat hij met zijn werk naar buiten toe treedt. “Je kan thuis op je eigen eilandje kloten en af en toe wat laten zien aan je familie, maar om het los te laten op een groot publiek is natuurlijk wat anders,” zegt de jonge fotograaf.

Om zo in de belangstelling te komen te staan is voor sommigen daarnaast even wennen. Zo ook voor Rosalynn: “Het voelt heel raar, want normaal gesproken loop je zelf op exposities rond en nu komt iedereen op jou af. Je moet zelf praatjes houden over je werk en aandacht verdelen over de mensen. Je voelt je wel meer 'the real deal'.”

Videokunstenaar Arnold Put.

Echt kunstenaar voelen sommigen zich dankzij deze tentoonstelling echter nog niet. “We zijn pas derdejaars studenten en zijn nog steeds onze eigen stijl aan het ontwikkelen,” roept Ellis. Ook Arnold Put (28) deelt die mening: “Ik zie deze expositie meer als een presentatie van onze huidige ontwikkeling. We zijn allemaal namelijk nog steeds op zoek naar wat het beste bij ons past als kunstenaar. Vandaar ook de naam 'Grijs Gebied'.”

De expositie aan het Europaplein 702 loopt door tot 23 januari. De openingstijden zijn dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 19:00. Toegang is gratis.

Ellis Veth