Door Loesje Pieters -  Emmaus Parkwijk is meer dan een kringloopwinkel. Bij veel kopers in de winkel is dat onbekend. Als je in Parkwijk binnenkomt lijkt het op het eerste gezicht een normale kringloop. Kleding aan de linkerkant, servies en dergelijke aan de rechterkant.

Wanneer je verder loopt zie je meubels, in allerlei soorten en maten en enorme stellages vol met boeken. Mensen snuffelen lekker rond opzoek naar iets nieuws, maar toch ook weer iets ouds. Een man loopt tevreden naar de kassa met twee oranje retro stoelen. Ze zien er als nieuw uit en ze zijn nog hip ook tegenwoordig.

Toch is Emmaus Parkwijk niet zomaar een normale kringloopwinkel. Naast de winkel zit namelijk ook een woongroep. Hier wonen samen de zogenoemde idealisten, die bijvoorbeeld graag anderen helpen, en de mensen die in een probleemsituatie zitten maar hieruit willen komen.

De kringloopwinkel is voor de woongroep de bron van inkomsten. Ze werken afhankelijk van wie dan ook en houden zo hun eigen broek op. Jeroen Deij is een van de bewoners. Hij woont twee jaar op Emmaus Parkwijk en heeft het er naar zijn zin. “Ik ben hier komen wonen omdat ik problemen had. Je krijgt tijd en ruimte om de groep te  leren kennen waar je mee samen gaat wonen. Ook geven ze je de ruimte om jezelf weer te leren kennen."

Voor Deij is de woongroep een uitkomst: "Je kan weer waarde geven aan mensen en spullen. Mensen die als het ware van de onderkant van de samenleving gekomen zijn “tweederangs” burgers die door een instantie als Emmaus nieuwe waarde aan hun leven kunnen geven.”

Deij vindt Emmaus een goede instantie en ziet zichzelf hier over een aantal jaren misschien zelf wel rondlopen als idealist. “Wanneer ik alles weer op de rit heb, mijn studie heb gedaan en deze erop aansluit dan denk ik wel dat ik hier als idealist terug zou willen komen!”

We hebben nu al een paar keer het woord idealist voorbij zien komen, maar wie zijn dat nou eigenlijk? Ernst Olivier is op dit moment vrijwilliger bij Emmaus maar zou er wel idealist willen worden en zich permanent aan Emmaus willen binden. Hij woont er nog niet maar ziet zich dit in de toekomst wel doen. Olivier is op dit moment nog zelfstandige in de zorg.

“Ik ben met Emmaus in aanraking gekomen door vrienden", vertelt Olivier. "Hun huis is ingericht met spullen van de stichting. Ik heb de stichting altijd in mijn achterhoofd gehouden omdat ik het werk zo goed vind wat ze doen. Ik ben een tijd terug gaan nadenken over hoe ik eigenlijk tegen dingen aankijk in deze maatschappij, en Emmaus past heel goed bij hoe ik over dingen denk. Ik zie Emmaus dan ook niet alleen als een instantie die hulp biedt maar ook als een groep mensen die een belangrijke functie hebben binnen onze maatschappij. De manier waarop ze met elkaar samenleven spreekt mij aan, ze helpen elkaar waar ze kunnen en nemen ook verantwoordelijkheid ten opzichte van elkaar. Emmaus werkt zonder geld aan te nemen van de overheid of welke instantie dan ook, ze verdienen het allemaal zelf. Ik hoop dat ik ook iets kan bijdragen, daar voel ik mij goed bij.”

Voor meer informatie: www.emmaus.nl