Op 10 april wordt bij stadion Galgenwaard een kunstwerk onthuld dat herinnert aan de wielrenner en gangmaker Noppie Koch. Hij overleed in 2010, maar leeft voort in het 'museum' dat zijn vrouw Ann voor hem in stand houdt.

Door Leonie Veenstra - Ann Koch is de weduwe van Norbert (Noppie) Koch. Noppie, afkomstig uit Utrecht, was de bekendste gangmaker in het wielrennen en heeft vele internationale successen geboekt. Hij woonde de laatste jaren van zijn leven in Nieuwegein samen met zijn tweede vrouw Ann.

Ann Koch. Foto's L. Veenstra

Ann heeft van haar huis een waar museum gemaakt. Ze heeft overal foto’s  en medailles hangen en bekers staan. Er is zelfs een speciale Noppie Koch kamer in haar huis die helemaal volstaat met herinneringen.

“Het huis was al vol met spullen van Nop en ik heb er in de jaren steeds meer bijgehangen. Ik vind het er prachtig uitzien en kijk er graag naar. Vooral de foto’s vind ik heel mooi. Het zijn allemaal herinneringen aan bijzondere gebeurtenissen. Die doe je echt niet zomaar weg.”

Noppie Koch op het hoogste podium met Gerrie Kneteman. Rechts Joop Zoetemelk. Foto: collectie Koch

Ann en Noppie hebben elkaar leren kennen bij het biljarten. Noppie gaf daar les en boven de biljartballen sprong de vonk over. Ze zijn bijna twintig jaar gelukkig getrouwd geweest.

In 2010 overleed Noppie, na een ziekbed van een half jaar en Ann mist hem nog elke dag. “Ik denk nog heel veel aan hem en blijf hem missen. Hij bracht veel plezier en vreugde met zich mee en dat mis je. Nop kon ook heel mooi vertellen over alle wedstrijden en over de renners. Door hem voelde het echt alsof ik overal bij ben geweest. Vooral over zijn tijd als gangmaker. En dan met die prachtige foto’s. Dat waren mooie momenten.”

Ann is ontzettend trots op de hele verzameling, maar sommige items springen eruit .“Ik vind de herinneringsborden erg speciaal van hem, dat zijn toch wel de echt bijzonder dingen van vroeger, vind ik. Die heb je nu niet meer, niet zoals deze. Alle foto’s zijn natuurlijk ook mooi maar er liggen er ook nog zoveel in een la. Niet te tellen joh. En een keer in de zoveel tijd kijk ik ook nog wel eens naar een dvd’tje van Nop, maar als ik dat een keer per jaar doe, is dat ook wel weer genoeg.”

Nu de Tour de France naar Nederland komt zijn de herinneringen aan Nop voor Ann nog dichterbij. ”Als ik de kans kijk ga ik zeker naar de Tour de France kijken,  ja dat is wel de bedoeling. Dat is ook wel iets unieks natuurlijk en vooral hier in Utrecht. Ik vind de poster van Nop met de Tour de France ook wel de mooiste, die heeft zijn dochter een keer gevonden en voor zijn 65e verjaardag cadeau gegeven , dat vond ik echt geweldig. Die valt me altijd als eerste op. Vooral nu de Tour de France ook weer hier is. Het is toch een enorme eer die poster.

Ann zal haar museum altijd houden. “Ik ga de verzameling nooit verkopen. Als ik er niet meer ben gaat die naar zijn zoon en dochter. Dat blijft lekker in de familie. En wat zij er dan mee doen moeten ze zelf weten.”

Noppie Koch op de motor voor Gerrie Kneteman. Foto: collectie Koch