Door Eefje van Son - Hij is (portret-) fotograaf in Utrecht en zijn droom is om van iedere senior in Nederland een mooie portretfoto te maken; Arnaud Mooij startte in 2011 het project ‘Mooie ouderen’ om deze droom te realiseren.

In 2011 kreeg Arnaud de opdracht om van de paspoortfoto van een overleden oma een mooie foto te maken. Haar nabestaanden waren niet tevreden met de paspoortfoto, maar het was de enige duidelijke foto die er van oma was, voor de rest waren er in de familie alleen maar kiekjes van haar gemaakt. "Het deed me pijn dat er geen mooie foto van deze oma was, zoals de kinderen oma graag zouden herinneren”, zegt Arnaud Mooij.

Arnaud Mooij in zijn fotostudio. Foto: Eefje van Son

Na het voorval ging de fotograaf op onderzoek uit in zijn eigen omgeving en kwam erachter dat er maar weinig goede en ook mooie foto’s van senioren zijn. Daarom riep hij het project ‘Mooie ouderen’ in het leven. Hiermee wil Mooij zijn droom om van iedere senior in Nederland een mooie portretfoto te maken, waarmaken. Inmiddels heeft de fotograaf al tientallen portretten geschoten.

Mooij fotografeert iedere senior in Nederland die gefotografeerd wilt worden. Het is namelijk vaak zo dat het de wens van de kinderen is om een mooie foto van hun (groot)vader en/of (groot)moeder te hebben. Hij fotografeert het meeste in Utrecht, maar is ook in Amsterdam, Leiden, Leeuwaren en andere steden te vinden om reportages te schieten.

Met iedere senior in Nederland die gefotografeerd wilt worden, bedoelt Mooij ook senioren die ziek zijn en weten dat ze binnen korte tijd komen te overlijden of bijvoorbeeld senioren op hun sterfbed: “Ik heb één keer een oma gefotografeerd op haar sterfbed. Van tevoren wilde ze nooit gefotografeerd worden. Ik heb toen een hele mooie serie mogen maken en de familie is er erg blij mee.”

Arnaud Mooij en zijn model Heintje. Foto: Eefje van Son

Op de vraag of Mooij met zijn project een gat in de markt heeft gevonden, antwoordt hij bescheiden: “Zo voelt het voor mij nog niet. Ik krijg hele positieve reacties. Aan de ene kant is de vraag nog niet zo groot als ik wil, waardoor ik mijn droom nog niet kan verspreiden zoals ik wens. Aan de andere kant is dit project niet opgestart vanuit een commerciële gedachte. Ik wil dat heel Nederland zich bewust wordt van het feit dat we vergeten de ouderen te fotograferen, want ik kan onmogelijk zelf alle ouderen in Nederland fotograferen.”

Er zijn meer fotografen die een project hebben of gehad hebben omtrent het fotograferen van ouderen. Het fotograferen van alleen 100-jarigen bijvoorbeeld. Zelf heeft Mooij een aantal fotografen gesproken over zijn project en een aantal wil hem helpen. Zijn streven is dan ook om met andere portretfotografen en/of bedrijven samen te gaan werken. Hij kan nog altijd alle hulp gebruiken om dit project op de rails te krijgen en groots in Nederland op de kaart te zetten.

Mooij gaat door met zijn project tot heel Nederland weet hoe belangrijk het is om een mooie portretfoto te hebben van zijn of haar dierbare. Een goede portretfoto houdt namelijk herinneringen levend. “Daarnaast vind ik het prachtig om levensportretten van deze mensen te maken, dus wat mij betreft fotografeer ik hen mijn hele leven lang. Ik vind het prachtig om hun verhalen te horen, hun gezicht te lezen en in contact te zijn met hen. Om vervolgens hen en hun dierbaren te mogen verblijden met een prachtige foto. Dat maakt fotograferen voor mij compleet”, aldus Mooij.  

Ben je zelf geïnteresseerd in een portretfoto of wil je meer informatie over Arnaud Mooij? Ga dan naar http://mooieouderen.nl/.  

De foto van Heintje gemaakt door Arnaud Mooij