Door Hans van Echtelt - In de leeftijd van 90 jaar is vannacht voormalige Elinkwijk-topscorer Michel Kruin overleden. Hij behoorde tot de eerste groep Surinamers die eind jaren vijftig in de Nederlandse voetbalcompetitie actief werden.

Samen met de broers Humphrey en Frank Mijnals, Charley Marbach en Erwin Sparendam waren zij de voorlopers van de grote groep Surinaamse spelers die na hen naar Nederland kwamen. Kruin was bij Elinkwijk een grote publiekstrekker vanwege zijn scorend vermogen en zijn enorme snelheid. Bij zijn debuut tegen Willem II scoorde hij drie keer.

Na zijn Zuilense periode werd hij gecontracteerd door DOS en ook bij de Kanaries bleek hij het scoren niet verleerd te zijn. Onlangs vierde hij nog in de kantine van Faja Lobi zijn 90-ste verjaardag temidden van vrienden en oud-clubgenoten.

Mijn laatste ontmoeting met Michel was acht jaar geleden toen hij bij een voetbalwedstrijd op Parkhout in Nieuwegein bij zijn kleinzoon kwam kijken. Samen haalden we toen herinneringen op aan de voetballoopbaan van Michel die begon bij Robin Hood in Suriname. Daarna kwam Elinkwijk aan bod, de club waar Michel furore maakte vanwege zijn atletische uitstraling en scorend vermogen.

Collega Ad van Liempt zag Kruin in actie toen hij zelf nog maar twaalf jaar oud was. ,,Ik was geweldig onder de indruk van zijn spel en uitstraling. Na afloop van de wedstrijd stond ik met enkele vriendjes lang te wachten om een handtekening aan Kruin te vragen. Ik was al een kind zo blij dat het lukte, hij had een heel vriendelijke uitstraling.’’

Tijdens onze ontmoeting op het sportveld vertelde Michel over zijn grootste teleurstelling als voetballer bij Elinkwijk. ,,Dat gebeurde in de beslissingswedstrijd tegen De Volewijckers. Ik maakte drie doelpunten en we kwamen met liefst 4-1 voor, geen vuiltje aan de lucht dacht ik. Maar het werd alsnog 4-4, zij hadden aan een gelijkspel genoeg om naar de eredivisie te promoveren. Er waren al supporters eerder naar Amsterdam vertrokken omdat ze dachten dat het gebeurd was voor hun club. Thuis hoorden ze pas dat De Volewijckers alsnog was gepromoveerd. Het wonder van Zuilen, werd dat later in de kranten genoemd.’’

Een sportief hoogtepunt voor Kruin was de periode dat hij twee seizoenen bij DOS voetbalde. ,,Ik heb het als een enorme eer gevonden om samen met Tonny van der Linden te mogen voetballen. Hij was altijd een idool van me en niet alleen omdat het een geweldige speler was om me te voetballen maar ook een bijzonder aardig mens.’’

Michel raakte destijds ernstig aan zijn knie geblesseerd en ging zijn voetballoopbaan afbouwen bij Gooiland en Blauw Wit. Hij speelde ook nog op amateurniveau bij BVC en ging vervolgens als trainer aan de slag. Kruin zal in de herinnering van mezelf en vele andere voetbalvolgers in de herinnering blijven als de snelste rechtsbuiten die we in actie hebben mogen zien.

   
PS. In 2018 werd bij een Elinkwijk-reunie deze foto nog gemaakt:

V.l.n.r. Michel Kruin (toen 85), Wim de Jongh (toen 91) en Humphrey Mijnals (toen 88). Foto: USV Elinkwijk.

Over de andere personen op deze foto: vorig jaar overleed Wim de Jongh en  in 2019 Humphrey Mijnals. Zie voor meer informatie over Kruin: Wikipedia.