Door Hans van Echtelt - Elinkwijk vierde onlangs in nostalgische sfeer het 100-jarig bestaan, een reunie waar een van de ambassadeurs van de jubileumactiviteiten, Humphrey Mijnals (88) jammer genoeg al wegens ernstige ziekte ontbrak. Het drukte toch enigermate een negatief stempel op de verder uiterst geslaagde bijeenkomt in het Zuilense paviljoen waar een paar dagen later de officiele receptie werd gehouden met burgemeester Jan van Zanen als een van de sprekers.

Zaterdag werd bekend dat Humphrey Mijnals is overleden waardoor weer een  legendarische vedette van Elinkwijk voortaan definitief zal ontbreken. Mijnals kwam eind jaren vijftig naar Utrecht vanuit Suriname en haalde zelfs het Nederlands Elftal in de thuiswedstrijd tegen Bulgarije waarin stadgenoot Tonny van der Linden drie keer scoorde.

Na afloop werd Mijnals, die ook nog indruk had gemaakt met een acrobatische omhaal, op schouders van Utrechtse supporters van het veld gedragen. Het bleef overigens bij een eenmalig optreden van Mijnals in Oranje.

De laatste keer dat ik Mijnals persoonlijk ontmoette, was in hetzelfde Elinkwijk-paviljoen in het kader van ‘honderd jaar betaald voetbal’. Hij poseerde toen trots als Surinamer van de eeuw bij een fotomontage uit het Elinkwijk-verleden waarin hij zo’n belangrijk rol speelde eind jaren vijftig en begin jaren zestig. Temidden van vele clubiconen liet Humprey  toen alle huldeblijken met plezier ondergaan.

Mijnals in 2015 in het Elinkwijkpaviljoen. Foto: Jeroen Stoops

Ook zelf sprak ik destijds met hem, uiteraard ook over de formidabele acrobatische omhaal in zijn enige interland, vlak voor een verbijsterd kijkende Frans de Munck. Dat de Italiaanse scheidsrechter toen al voor buitenspel had gefloten, deed niets af aan zijn mooie actie, zo verzekerde ik hem. En Mijnals kon die opmerking volop waarderen.

De atletische redding van Mijnals in het Nederlands Elftal. Foto: boek FC Utrecht