Door Jaap van de Klomp - Om mijn vreugde vanwege het ontdekken van een nieuw en veelbelovend talent te vieren heb ik besloten een prijs in te stellen en uit te reiken aan dit talent om zo de start van haar carrière een flinke stimulans te geven.

Met bijzonder veel plezier en vertrouwen wil ik jullie dan ook bij een nieuw initiatief betrekken: de Jaap van de Klomp Appreciation Award 2017, een aanmoedigingsprijs voor een bijzonder muzikaal talent dat er blijk van heeft gegeven het jazz-idioom van een nieuwe dimensie te kunnen voorzien.

Het eerste doel, een bedrag van € 1000 bijeenbrengen, is inmiddels bereikt; daarom ga ik de lat nu iets hoger leggen en dus de kring van mogelijke ondersteuners vergroten. Gezien de enthousiaste reacties van een eerste groepje geldverschaffers moet een bedrag van € 1500 of misschien wel meer mogelijk zijn.

Een 9 met onderscheiding
Het talent dat ik als eenmans-jury voor de eerste uitreiking van deze Waarderings Prijs heb uitverkoren is: Kika Sprangers.

Kika Sprangers (geboren in 1994 in Nijmegen) heeft saxofoon gestudeerd bij de hoofdvakdocenten Toon Roos en Marc Scholten aan het Conservatorium in Utrecht. In de zomer van 2017 heeft zij de graad van Bachelor of Music behaald, met als aantekening op haar diploma het cijfer 9 met onderscheiding. Tijdens haar Conservatoriumtijd heeft zij veel ensemble-ervaring opgedaan in een rijk scala aan bands en orkesten; bovendien heeft zij zich ook nog op het schrijven van eigen stukken toegelegd.

In haar prille carrière heeft zij reeds sterk de aandacht op zich gevestigd. Ze schrijft uiterst persoonlijke composities, die ze vervolgens op behendige wijze voor haar kwintet en haar ‘Large Ensemble’ arrangeert; haar composities vormen een rijke bron van inspiratie voor haar ingenieuze solo's op alt- en sopraansaxofoon.

Ondernemend als ze is heeft Kika Sprangers in eigen beheer al een mini-CD uitgebracht: hierop geeft ze in vijf stukken, met verschillende bezettingen, een overtuigende demonstratie van haar velzijdigheid.  Het Parool bekroonde Leaves of Lily met 4 sterren: “Sprangers klinkt als een persoonlijkheid met flair en bevlogenheid.”

Wie mee wil doen en wil bijdragen aan de eerste editie van deze prijs kan een willekeurig bedrag storten op rekening nummer NL45ABNA0468117482  t.n.v.  J. van de Klomp, met vermelding van: Appreciation Award.

Als je er eerst meer over wilt weten, kun je me altijd bellen op 06-10256355, en ik zal je er alles over vertellen.

Iedere fundraiser ontvangt een mooi bewijs van deelname.