Jim Terlingen - Vorig jaar presenteerde het Amerikaanse kunstmatige-intelligentiebedrijf OpenAI twee bijzondere producten: ChatGPT (die teksten maakt) en Dall-E2 (beelden). Wereldwijd is met enthousiasme gereageerd. Tekstuele opdrachten leiden tot leesbare teksten en tot bijzondere afbeeldingen. Gericht op Utrecht deed ik deze week enkele testjes.

Aflevering 1: ChatGPT

Van dit laatste antwoord klopt ook niet veel. Te erg eigenlijk. Maar, om hem niet helemaal af te fikken, hij is op dit moment al wel goed in vloeiend taalgebruik (behalve dan ‘snijdt’) en om teksten te produceren die passen bij wat de gebruiker wil.

Nog eentje. 

Tssss. Als feitenmannetje heb ik niet veel aan hem. En hij is makkelijk om te tuin te leiden. Terugkomend op waterstofperoxide-Geert: hij zat tussen 1997 en 1998 bij ons in de raad voor de VVD.

De derde test. Ik was benieuwd of de chatbot me wellicht kan helpen met het schrijven van een stukkie voor op Nieuws030.

Opvallend; hij neemt mijn tikfout in de naam over. En hij zwamt maar wat. Ik denk echt wel te mogen stellen dat ik het zelf beter doe. Maarrr... een vondst als in de titel kan ik wel gebruiken natuurlijk. En mijn opdracht was wel heel erg breed.

Tot zover mijn eerste gesnuffel aan dit programma. Ik ben niet zo enthousiast. En u nu maar gissen of ik de vorige zinnen helemaal zelf heb verzonnen of niet.  

  
Over enkele dagen aflevering 2, over het beeld-programma Dall-E2
. Daar ben ik positiever over (zie ook de afbeelding bovenaan dit stuk).

 

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl