Door Jim Terlingen - De Boom van het Jaar-verkiezing, ik had er nog niet eerder van gehoord. Hij bestaat vijf jaar nu en draait om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een boom met een historische betekenis of om een boom met een bijzondere maatschappelijke waarde voor een dorp of stad.

De Utrechtse inzending is de Markiezeneik van Amelisweerd. De boom werd daar geplant in opdracht van markies (Franse edelman) Maximilien-Henri de Saint Simon (1720-1795).

Zijn nominatie in de verkiezing gaat gepaard met een oproep om op hem te stemmen als protest tegen het kappen van 800 bomen omdat naast de huidige rijbanen op de A27 een nieuwe strook asfalt moet komen. 

Dat triggerde me en ik heb gestemd. En ik ben niet alleen, want na één dag gaat onze eik met een al bijna niet meer in te halen voorsprong aan kop.

Tot 17 oktober 12.00 uur kan iedereen via deze website uit twaalf genomineerden de boom van het jaar kiezen. Elke provincie heeft 1 genomineerde.

Nog wat details. SBNL Natuurfonds organiseert de verkiezing. De boom met de meeste stemmen wordt op 18 oktober bekend gemaakt als de Nederlandse Boom van het Jaar.

Die zal ergens in oktober/november op locatie feestelijk gehuldigd worden. Vorig jaar was een lindeboom naast de voormalige pastorie in Maasniel (Limburg) nog de winnaar.

Reacties naar: terlingenschrijft@kpnmail.nl
En zie ook: www.jimterlingen.nl