Jim Terlingen - Nieuws in de krant en op het internet is leuk, behalve als je ècht wilt weten hoe het zit. Wie me deze wijsheid ooit meegaf, ben ik kwijt, maar ik moest er vandaag weer aan denken.

Met interesse las en bekeek ik deze week de berichten over de vondst van resten van de eerste stadsmuur van Utrecht. Ook op Nieuws030. Tikkie trots ook, als Utrechter, met steeds in mijn hoofd: gauw een keertje gaan kijken.

Vanavond had ik tijd. Maar waar is die plek eigenlijk? Overal lees ik ‘nabij Lepenburg’ of ‘in Park Lepelenburg’. Met grote hekken zijn daar in de buurt hele delen afgezet, dus je komt er helemaal niet bij. Dan maar als een echte 'would-be-Bellingcat' gaan speuren op foto’s. En dit is wat ik heb achterhaald. 

Het gaat om meerdere plaatsen langs de singel bij het Hieronymusplantsoen en de Nobeldwarsstraat. Er zijn door media daar op twee plekken foto’s genomen en/of beelden geschoten. Dat zijn nummer 1 en 2 op onderstaande kaart. Dus best op een afstandje van wat iedereen kent als 'Park Lepelenburg'.

Drie plekken waar historische resten zijn.

Plek 1 is te zien op onderstaande foto. Op de achtergrond staat de Vrije School (de voormalige St. Gregoriusschool voor lager onderwijs):

Archeoloog/bouwhistoricus Frans Kipp bij de resten op plek 1. Foto: Ton van den Berg

Op plek 2 is onderstaande foto gemaakt. Op de achtergrond zijn de eerste panden van de Nobeldwarsstraat te zien:

Frans Kipp bij plek 2. Foto: Ton van den Berg

De restanten op plek 3 zijn al heel erg lang bekend. Uit 1987 komt deze foto van een deel van de stadswal, die nog steeds te zien is nog wat noordelijker langs de singel.

Gezicht op de restanten van de oude stadsmuur op de stadswal achter de Nobeldwarsstraat te Utrecht. Foto: Utrechts Archief

 

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl