Jim Terlingen -  Ik zie deze week op de Utrechtse website De Nuk tien restauranttips voor in Barcelona. Waarom niet? Geen bezwaar tegen. Goeie timing, zo nu de zomer eraan komt. 

Ik mis daar echter één tip; en die geef ik dus maar hier: ga NIET vliegen. Er zijn veel milieuvriendelijkere alternatieven, zoals de trein of bus.

Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer).

Verder draagt een vliegreis 2 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto. Ook hier is het verschil het grootst op de korte afstand. Het verschil wordt kleiner als de auto een caravan moet slepen of als er maar 1 persoon in de auto zit.

(gegevens van de website Milieu Centraal)

Ik hoor nu al mensen klagen dat zo’n oproep van mij de ‘vliegschaamte’ doet toenemen, maar ik zou het willen omdraaien. Want ik krijg vaker en vaker last van ‘vliegwoede’.

Alsof er niets aan de hand is bevredigen mensen (ook in mijn kennissenkring) nog steeds meerdere keren per jaar hun instant-behoeftes. Lieverds, dat kan dus echt NIET meer. Denk niet meer vanuit je onderbuik, je portemonnee of je agenda. Word wakker en neem je verantwoordelijkheid als wereldburger.

Vliegtuigen zijn helaas nog steeds kerosineknallers.
Ik stap er niet meer in. Dat is een belofte. Doe je mee?