Jim Terlingen - Het was collega H. die tijdens ons pauzewandelingetje op de Overste den Oudenlaan zag dat hij weg was. Drie gapende gaten op een stoepsteen en daaromheen een verkleuring met een ronde vorm. Tijdens eerdere wandelingen lag hier toch echt een metalen plaatje met een pijl die de route aangeeft die de Tour-de-France-deelnemers in 2015 volgden tijdens de tijdrit.

Tientallen meters verderop, op de Truus van Lierlaan - vlakbij het Merwedekanaal, startte op zaterdag 4 juli deze 13,8 kilometer lange eerste etappe van de Grand Depart in Utrecht. Ik weet dat omdat ik daar de dag ervoor ook begon op mijn stadsfiets. Moest toen echt even het parcours verkennen. Dik 52 minuten later was ik bij de finish op de Croeselaan (toegegeven: inclusief afstappen en foto's maken). De ritwinnaar, Dennis, was een dag later in 15 minuten klaar.

De gemeente Utrecht bracht een jaar na de Grand Depart de plaatjes aan, als herinnering aan dat supergeslaagde sportevenement.  Van de onthulling door wethouder Paulus Jansen en kinderen van basisschool Het Schateiland kan ik me niets herinneren. Wel dat ik meteen enthousiast was, toen ik de eerste ontdekte op de Tolsteegsingel. Geweldig bedacht en subtiel uitgevoerd.

Een van de honderd plaatjes, hier op de Tolsteegsingel. Foto: J. Terlingen

Terug naar deze maand. 'Diefstal', concludeerde ik meteen. 'Ja, natuurlijk, want een collectors-item', wist H. En we spraken verder over wat we ons herinnerden over de speciale Tour-stoeptegels die uit het Maliekwartier in Utrecht-Oost zijn verdwenen. Volgens mij heb ik er namelijk wel eens een bij iemand thuis gezien.

"Er zijn maar twee tegels gestolen", zegt Fred Nuwenhuis van de gemeente als ik navraag doe. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het straatmeubilair in Utrecht. Dat valt dus alles mee.

Nuwenhuis is ook degene die alles weet over de metalen plaatjes: "We hebben in 2016 de route met ongeveer honderd exemplaren aangegeven en ze zijn daarna nog nooit gestolen."
- Eh...nooit? En die op de de Overste den Oudenlaan dan?
"Die is even verwijderd voor werkzaamheden en komt weer terug."

Ah, dat maakt het allemaal een stuk minder spannend en geeft vertrouwen in de Utrechters en het beheer van gemeente. H. en ik blijven in ieder geval dagelijks een vinger aan de pols houden.

               
PS1: Hier uitleg over de route van de tijdrit.      
PS2: Mooie foto's van deze dag in het NRC.

---------

NAGEKOMEN BERICHT: Een lezeres mailde: "De verkleuring geeft aan dat daar nog geen alg-afzetting is. Het plaatje is dus maar kort geleden verwijderd." Waarvan akte!

---------

                
Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl