Jim Terlingen - Dit wordt misschien een gevaarlijke column op Nieuws030. Voor mij dan, he. Het is de dag na de avond in Turijn waar Ajax met jeugdig elan en bravoure van Juventus won en nu aan de halve finales mag gaan meedoen van de Champions League.

En ik ben blij.

Ik kan er niets aan doen. Ik ben 100 procent Utrechter en zelfs mijn ouders zijn er geboren, maar vooraan in mijn hart zit toch de club die bij hardcore-Utrecht-supporters als De Grote Tegenstander te boek staat.

Nu is er in mijn jeugd best wat misgegaan, dus ik zou het daarop kunnen gooien. En toen Ajax drie Europacups op rij won, was ik tussen de 6 en 8 jaar, dus wie weet was dat succes een soort troost. Wel een verslavende troost, want ik ben er nooit meer vanaf gekomen. 

Als Utrechts kind was ik natuurlijk ook voor FC Utrecht en ik bezocht best veel cruciale wedstrijden in oud-en-nieuw-Galgenwaard. Maar toch vond ik het logisch om nóg iets meer voor Ajax te zijn. Die voetbalden soms oogstrelend mooi en die gingen daarna bij Barcelona spelen. Dat soort argumenten. Extra blij was ik wel als een Utrechter het goed deed bij Ajax, zoals Van Basten en Sneijder.

Amsterdam is in mijn denksysteem altijd een beetje de grote broer van Utrecht gebleven. Ja, familieleden van elkaar. Kijk maar eens naar het logo: rood-wit !

Toen ik in de brugklas van de Gregorius middelbare school zat – op de Nobeldwarsstraat, en die duurde twee jaar – vroeg ik mijn moeder een Ajax-embleem op mijn paarse gymshirt te naaien. Het heeft me op deze toen keurige katholieke school gelukkig geen problemen opgeleverd.

Wacht...
Het is te gek voor woorden dat ik de vorige zin heb geschreven. Want dat negatieve gedoe waarbij andere supporters als vijanden worden gezien, vind ik eigenlijk zó waardeloos. Het is fijn dat na de wedstrijd van gisteren, fans van andere clubs felicitaties twitteren. We zijn in dit land één. (En ja, ook in Europa en op de wereld.) Laten we alsjeblieft een beetje blij zijn met elkaar.

      

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl