Jim Terlingen - Onwerkelijk: een NOS-nieuwsalert over een gebeurtenis honderd meter verderop in Utrecht: een schietpartij op het 24 Oktoberplein. Tot ver in de middag zaten mijn Rechtspraak-collega’s en ik vast in ons gebouw op de Uniceflaan. Met Radio 1 op de oren, het extra Journaal in de browser en twitter op het mobieltje probeerden we met informatie onze angstige gedachten te bedwingen.

Je zult dan maar Utrechts bestuurder zijn, communicatiemedewerker, hulpverlener of opsporingsfunctionaris, met alle ogen op je gericht.

Natuurlijk komen achteraf de reacties. En ook van mij.

Het staat buiten kijf dat het een ge-wel-di-ge prestatie is dat de dader van de schietpartij binnen acht uur is gepakt. Dat geeft veel vertrouwen in onze politie. Knap. Fijn. Goed. Klasse.

Op het gebied van de informatievoorziening signaleer ik echter wel wat ‘dingetjes die beter kunnen’ of die op zijn minst serieuze vragen oproepen. Ik hoop dat men een keer overgaat tot een open evaluatie en dan lessen wil trekken.

  • Urenlang blijft officiële bevestiging uit dat er doden zijn gevallen. Iedereen ziet echter op televisie en op foto's het bewijs ervan.
  • NCTV-baas Aalbersberg zegt twee uur na het incident in een persconferentie: ‘Er zijn meerdere schietpartijen geweest’. Onjuist.
  • De politie geeft de naam Gökman T. door, herstelt dit later tot Gökmen T.
  • Na vier uur (!) wordt een NL Alert gestuurd.
  • Halverwege de middag heeft Van Zanen het nog over ‘meerdere daders zijn niet uit te sluiten’.
  • Eerst meldt men negen gewonden, daarna vijf.
  • Dinsdagochtend zegt Van Zanen op Radio 1 dat de twee medeverdachten zijn vrijgelaten. De politie herroept dit daarna meteen op twitter. Dan schrijft de gemeente Utrecht: “De burgemeester heeft zich vanmorgen gebaseerd op informatie van politie die later onjuist bleek.” Een openbaar sneertje naar de politie. Niet zo sjiek.

Bron: Twitter

Tot slot: als men toch aan het evalueren gaat, doe dan een volgende keer maar niet meer een twitter-video in de Bassie-en-Adriaan-stijl (zie de foto boven dit stuk en ook hier).

Maareh....ik ben dus ontzettend blij met het uitstekende werk van de politie. Had ik dat al gezegd?

                              

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl