Jim Terlingen - Ineens zijn ze er, camera's bij de gebouwen van de twee joodse gemeenschappen in Utrecht. Verrassend is het niet, want in andere steden (Amsterdam, Den Haag) zijn ze er ook bij joodse gebouwen.

Maar bevreemdend is het wel. Nooit gedacht dat dit in Utrecht nog eens nodig zou zijn. Maar laten we positief blijven: misschien is het van tijdelijke aard.

In oktober 2023, kort na de terreurdaden van Hamas, zei demissionair minister-president Mark Rutte al: "De overheid is extra alert op de beveiliging van joodse gebouwen in Nederland, zoals scholen en synagoges."

En Eddo Verdoner, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding, zei eind vorig jaar het JenV Magazine: "Beveiliging, onder andere van synagogen in Nederland, is noodzakelijk en tegelijkertijd dieptreurig natuurlijk. De aanwezigheid ervan maakt diepe indruk op de mensen die het betreft, en ook op de omgeving. Dat de dreiging substantieel is, kan ik beamen."

Het is natuurlijk al langer zo - laat ik het gewoon maar rechtuit zeggen - dat je met een keppeltje op je hoofd niet lekker door bepaalde wijken loopt. Maar nu zijn er dus ook zichtbare signalen die wijzen op bedreiging in de Utrechtse binnenstad.

Au.

   
Natuurlijk vroeg ik me af of ik dit stukje wel moest schrijven. Maar de camera's zijn zeer zichtbaar aanwezig en wegkijken voor de realiteit moeten we maar niet doen in onze stad.
   

De liberaal-joodse gemeenschap op de Magdalenastraat. Foto: JT