Jim Terlingen - Vorige week werd bekend dat de bouw van 'Slachtstraat Filmtheater' is begonnen. In november 2021 draaien in de voormalige panden van ’t Hoogt weer filmhuisfilms, als het tenminste meezit met de virusmutaties. Gezien de fijne sfeer in Jos Stellings andere theaters, Springhaver en het Louis Hartlooper Complex, laat alleen al het idee van een derde locatie mijn mondhoeken omhoog gaan. Zin in.

Een regeltje in het bericht over zijn buurman trekt mijn aandacht. "Het Museum voor het Kruideniersbedrijf 'Betje Boerhave' schuift ietsje op in het straatje aan de achterkant", lees ik. Grappig, dat museum bestaat nog, denk ik. 

Ongeveer drieeneenhalve jaar geleden verdiep ik me in het verhaal van de dagboeken van Betje Boerhave. Die zouden in 1974 zijn gevonden onder de vloer van Hoogt 6, het pand waar dat jaar het Museum voor het Kruideniersbedrijf kwam. Betje zou op deze plek eerder een kruidenierswinkeltje hebben gehad. Het Utrechts Nieuwsblad weidde tussen 26 februari 1974 en 29 november 1975 een feuilleton aan de gevonden dagboeken.

Van dat 'zou, zou, zou' bleef na mijn onderzoek niet veel over. Ik ontdekte dat het één grote uitgeleefde fantasie was van Jan Veenhoven (1907-1990), de initiatiefnemer van het museum en een na de oorlog veroordeelde nazi. Het werd een 'scoop' die de krant haalde. Voor wie geinteresseerd is: hier is mijn uitgebreide verhaal.

Terug naar deze week. Voordat ik het weet, zoek ik de site van het museum op. In de eerste alinea lees ik "De dagboeken van Betje Boerhave werden door haar kleinzoon, na historisch onderzoek, bewerkt en gesitueerd in Utrecht." Ik kan mijn ogen niet geloven. Het staat er gewoon nog steeds.

Wat een rare club daar. Ik neem me voor daar vanaf november maar gauw langs te lopen als ik op weg ben naar het aanschouwen van een EERLIJK fictief verhaal. Had ik al gezegd dat ik daar zin in had?

PS. Om dit laatste initiatief te steunen, vindt u hier een oproep die net vandaag verscheen:

Meer lezen over Slachtstraat Filmtheater kan trouwens hier.

   
Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl