Jim Terlingen – Met opgetogen spanning kijk ik uit naar de nieuwe permanente tentoonstelling ‘Utrecht begint hier’ die komend weekend wordt geopend in het gebouw van Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat. Onze stad – barstensvol historie – heeft namelijk tot nu toe geen historisch museum of iets wat daarop lijkt. Ik schreef erover op het moment dat ik van de plannen hoorde. De grote vraag is: gaat HUA met de expositie in dat gat springen? Begint Utrecht ook werkelijk hier?

De voortekenen zijn veelbelovend. Alle Utrechtse troeven zijn ingezet bij de promotie. In filmpjes op sociale media zien we onder anderen Jan van Zanen, Claudia de Breij, Henk Westbroek, Maarten van Rossem en Ronald Giphart. Dat doet de afdeling communicatie prima. Ik neem aan dat Ingmar Heytze nog volgt. En ook de titel van de expositie is goed bedacht: Utrecht begint hier. Ambitieus en prikkelend.

Utrechtse media hebben al een kijkje mogen nemen en ook wat ik daarvan meekrijg, is gaaf. Onder andere via projecties, films, games en 3D-foto’s wordt in vier zalen op een speelse informatieve manier aandacht besteed aan vele Utrechtse en geschiedkundige thema’s. Een greep: oude kaarten van Utrecht, heldin Trijn van Leemput, de plaatselijke FC, poppodium Tivoli (met het shirt van Eddie Vedder), de eerste file van Nederland, de bouw van het Romeinse Castellum, de ontwikkeling van Leidsche Rijn en glas-in-lood van het verwoeste schip van de Domkerk. Veelbelovend hoor.

Er zijn ook dingen te doen, lees ik. Je kunt virtueel vanaf de fietsenstalling op het Centraal Station tot aan de Maliebaan fietsen. En terwijl je dat doet komen er foto’s in beeld met informatie over hoe het er vroeger uitzag. Wow. Eén zaal gaat een aantal keer per jaar op de schop. En alles is in het Nederlands en Engels te volgen. Aan toeristen is dus ook gedacht.

Eén vraag houdt me nog bezig. Wordt er ook aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog? Ik weet het niet, ik ga het komend weekend zien. Utrecht doet nogal verkrampt over dit onderwerp, is mijn ervaring. Men moffelt het graag weg, want het is niet ‘gezellig’. Meer dan 1200 inwoners uit onze stad zijn vermoord en de hoofdkantoren van de bezetter en van fout-Nederland zaten hier. Ook dat is geschiedenis van onze stad. Vrij recent zelfs.

Nagekomen bericht (6 oktober):
Het is echt een heel leuke, speelse expositie. Kijken allemaal. Echter helaas - zoals ik al vreesde - geen speciale aandacht voor de Tweede Wereloorlog. Vreemd, want ook daarover liggen stukken in het Utrechts Archief. Geschiedenis is niet alleen gezellig!

Meer over de expo klikhier.


Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl


Nieuws030 maakte deze impressie: