Deze kiek is gemaakt op: 19 juni 2023, 19.02 uur

Door: Jim Terlingen

Waar? Janskerkhof

Want? Hier bevindt zich tot 28 juni op straat de rondreizende tentoonstelling 'Intersekse - 1 op de 90'.  De tentoonstelling toont beelden en vertelt het verhaal van 21 intersekse personen tussen de 2,5 jaar en 81 jaar oud.

Intersekse staat voor de I uit de afkortingentreeks LHBTQIA+. Een grote groep Nederlanders is geboren met een lichaam dat anders is dan we gewend zijn bij man of vrouw. Deze mensen hebben kenmerken van beiden. Bij deze groep mensen leeft de wens om het maatschappelijk bewustzijn over intersekse en het bestaan van seksediversiteit te vergroten.

Het meisje op de foto rechtsvoor is de 9-jarige Wen Long (die paarse gloed op haar gezicht heeft ze in het echt niet hoor). Het verhaal van Wen is indrukwekkend: 

Al mijn hele leven weet ik dat ik intersekse ben. Voor mij betekent het: jongen en meisje tegelijkertijd. Ik vind het heel normaal, zo ben ik het gewend. Veel kinderen zoals ik worden als ze klein zijn geopereerd om voor jongen of meisje te kiezen. Bij mij is dat niet gebeurd, mijn ouders vinden dat ik het zelf mag bepalen. Misschien wil ik wel helemaal niet kiezen en blijf ik zoals ik ben.

Ik voel me iets meer meisje dan jongen, ongeveer 1 procent. Sommige mensen geloven me niet als ik zeg dat ik jongen en meisje tegelijk ben. En van de juf mocht ik geen spreekbeurt houden over intersekse. Ze vond het geen onderwerp voor kinderen. Terwijl een spreekbeurt juist is om dingen uit te leggen.

Ik heb meegedaan aan een documentaire, Meisjesjongensmix. En ik was op het Jeugdjournaal. Ik wil namelijk heel graag dat de hele wereld weet wat intersekse is. Dat het net zo normaal wordt als bijvoorbeeld homo en lesbi. Zodat ik het nooit meer hoef uit te leggen.

Zie hier alle portretten van Ernst Coppejan en lees alle verhalen van journalist Lara Aerts