Jim Terlingen -  Als journalist is het altijd lastig om te schrijven over collega-journalisten, maar dit keer is er een goede reden. Want afgelopen maand waren er twee negatieve ontwikkelingen voor mensen die behoefte hebben aan berichten over Utrecht. 

November begon met het nieuws dat de Telegraaf per 1 januari 2024 in de papieren krant geen lokale pagina's meer gaat publiceren over Utrecht.

De Telegraaf begon in oktober 2012 met het Utrecht-katern. De krant wilde daarmee de strijd aangaan met AD-Utrechts Nieuwsblad. Dat heeft elf jaar geduurd. "Online en op de binnenlandpagina’s zullen we blijven berichten over de Domstad", zei Telegraaf-hoofdredacteur Ullah onlangs aan Villamedia. 

Voor de vier Utrechtse freelancers van de Telegraaf kwam het besluit als een donderslag bij heldere hemel.

Facebook
Eén van de Telegraaf-freelancers is Tessa Heerschop, die we ook kennen als beheerder van de populaire Facebookgroep ‘UTRECHT!’. Het is met 31.000 leden in grootte de tweede groep van onze stad. De andere is ‘Je bent Utrechter (geweest) als…’ met bijna 42.000 leden. ‘UTRECHT!’ heeft meestal meer nieuwsberichten dan de ‘Je bent Utrechter (geweest) als…’. Die laatste groep is wat gezelliger.

Op 16 november pauzeerde Heerschop haar facebookgroep met als reden "dat heb ik persoonlijk even nodig" en is dit kanaal voor 31.000 mensen dicht.

Voor oplettende groepsleden kondigde het zich al aan. Op 1 november, een dag nadat Heerschop hoorde dat ze een werkgever kwijtraakte, gaf ze aan “goed te gaan nadenken”.

Nieuws030 belde vandaag even met haar: “Ja, ik had na acht jaar gratis beheer van de groep even rust nodig. Even nadenken wat ik verder wilde.” 

Dat wordt nu duidelijk. “Per 1 januari 2024 ga ik verder in de Utrechtse journalistiek. Ik hou nog even voor me waar ik dat ga doen. Maar ik denk dat ik de groep in de kerstvakantie weer ga opengooien.”

Had Heerschop niet beter de groep open kunnen houden door hem bijvoorbeeld tijdelijk over te dragen aan anderen? “Nou, ik moet zeggen dat ik niet wist aan wie. En ik heb wel twee mede-beheerders, maar dat zou ik altijd nog verantwoordelijk zijn. Ik wilde gewoon even rust.”

Natuurlijk heb ik begrip voor haar situatie. Maar dat dit veelgebruikte kanaal ineens door één iemand wordt dichtgezet, vind ik toch raar. Dat voelt niet als 'gezellig samen' en 'wij Utrechters'.

Dus
Eén van de twee negatieve ontwikkelingen blijkt dus van tijdelijke aard. Laat ik het positieve maar benadrukken.