Door Liza Rijken - Maaike Rijnsburger (42) is moeder van twee kinderen en geeft zwangles. De naam zegt het al: zangles voor zwangere vrouwen. Rijnsburger komt uit Leidsche Rijn en heeft hiermee haar twee passies gecombineerd: het coachen en begeleiden van zwangeren en haar liefde voor muziek.

Sinds 1996 is Rijnsburger muziekdocent op middelbare scholen, totdat zij steeds meer de behoefte kreeg om mensen te coachen en te begeleiden. De sterke interesse die zij altijd al heeft gehad voor zwangerschap en geboorte, besloot ze met haar passie voor muziek te combineren. Nadat ze in 2012 een opleiding tot Doula (bevallingscoach) afrondde, besloot zij haar eigen praktijk op te richten.

Maaike, wat houdt zwangles precies in?

“Zwangles is, zoals de naam al zegt, zangles voor zwangere vrouwen. De les duurt in totaal anderhalf uur, waarin we tijdens het eerste deel zingen rondom de piano. Dit kunnen nummers zijn van Claudia de Breij tot Robbie Williams.”

Wat voor soort nummers zing je tijdens zwangles?

“De nummers die we zingen tijdens zwangles zoek ik zelf uit. Ik zoek altijd naar een mix van nummers die nu een hit zijn en waarvan de tekst ook aansluit bij positief in het leven staan. Daarnaast zoek ik specifiek naar nummers die gaan over een pasgeboren kindje, zodat daar een goede afwisseling in zit. Het is voor mij een uitdaging om mooie toepasselijke nummers te vinden. Dit kunnen dus hele gevoelige nummers zijn, maar ook hele up-tempo liedjes.”

Je zou het dus eigenlijk een zwangerschapskoor kunnen noemen?

“Het eerste deel is inderdaad echt een koor. Dan staan we met z’n allen rondom de piano liedjes in te studeren. Het andere deel is met matjes op de grond waarbij de deelnemers informatie krijgen over de bevalling. Al met al heb je hiermee een volledige zwangerschapscursus. Ook als je voor het eerst zwanger bent krijg je hier alle informatie die je nodig hebt.”

Dus het zingen gaat niet ten koste van andere belangrijke aspecten van een zwangerschapscursus?

“Nee, we doen een half uur ademhalings- en ontspanningsoefeningen en we zingen één uur. Het zingen is als het ware een extra toevoeging, naast een complete zwangerschapscursus.”

Foto: Aafke Holwerda

Moet je goed kunnen zingen om mee te doen?

“Nee, er is geen ervaring vereist. Het is echter wel belangrijk dat je zingen leuk vindt om te doen.”

Wat voor invloed heeft zingen op het ongeboren kindje?

“Kinderen kunnen al muziek horen in de baarmoeder, er is zelfs uit onderzoek gebleken dat kinderen nummers later kunnen herkennen als ze geboren zijn.”

Hoe zien onderzoekers dat dan?

“Dat meten ze aan een verhoogde hartslag. Ik ben zelf niet heel overtuigd van dit onderzoek, want de hartslag kan ook om andere redenen omhoog gaan. Toch ben ik van mening dat kinderen muziek echt kunnen herkennen. Kijk, mijn insteek heeft niet veel te maken met het wetenschappelijke verhaal erachter. Voor mij is het belangrijk dat je het leuk vindt, en nog belangrijker, je er goed door voelt. Zit je lekker in je vel, dan is dat altijd goed voor je zwangerschap. Al is het alleen maar een mooie herinnering voor jou dat je lekker stond te zingen met je dikke buik. Dan is mijn doel al bereikt.”

Wat voor vrouwen komen er naar zwangles?

“Ja dat is heel wisselend en dat vind ik ook zo leuk. Er komen vrouwen die al zangervaring hebben en met gemak tweede en derde stem zingen, maar er komen ook vrouwen die nog nooit gezongen hebben. Die laatste groep is meestal altijd wel nieuwsgierig geweest naar zangles en de zwangerschap kan dan net het laatste duwtje in de rug zijn. Zo van ‘alles is toch al anders, laat ik het dan nu maar gewoon doen’.”

Hebben de moeders nog iets aan zwangles zodra het kindje is geboren?

“Veel moeders blijven de liedjes zingen voor hun kinderen als ze zijn geboren. Verder vragen veel cursisten zich af of er ook een vervolg komt op de zwangles na de bevalling. Mijn zus en ik zaten al grappend namen te bedenken voor een vervolgcursus zoals ‘Veertien hechtingen en een knip’, maar die plannen zijn nog niet concreet. Wel is er een ‘terugkomdag’, voor de moeders met baby’s. Soms komt er wel een groepje mensen voort uit de zwangles, die daarna meedoen aan Rock ‘n Romper. Rock ‘n Romper is een muziekcursus voor ouder en kind. Op die manier is er wel een doorgaande lijn mogelijk en kunnen moeder en kind blijven zingen.”

(Meer info over zwangles, klikhier)