Journalist Louis Engelman doet verslag van de wijze waarop vastgoedavonturiers tientallen miljoenen euro's binnensleepten in een nieuw te bouwen Utrechtse wijk: de Merwedekanaalzone.

Bij het in kaart brengen van de grondaankopen in de Merwedekanaalzone liet ik ook het oog vallen op het gebied van het zogenaamde Smart Business Park. Op dit terrein langs de Kanaalweg 14-19, tussen Mobach en Pax,  staan twaalf vrijwel identieke bedrijfsgebouwen, waarin ondernemingen zijn gevestigd met namen als: Evident, Ecofys, Coherent, Evomik, Deutsche Windtechnik, Zorg van de Zaak en Tandheelkundig Centrum.

De sfeer op dit kantorencomplex doet bijna landelijk aan, niet in het minst door het erlangs kabbelende Merwedekanaal waarop de roeiers van Orca, Viking en Triton hun krachten meten. De woonboten aan de overkant versterken het rurale beeld. Maar dat gaat dus veranderen want de paviljoens moeten plaats maken voor compacte woningbouw in verschillende hoogtes.

Uit de informatie op het internet blijkt dat het Smart Business Park in de loop van de jaren behoorlijk in waarde is toegenomen. In 2005 verkocht het beursgenoteerde VastNed Offices/Industrial de grond en de paviljoens voor 28,7 miljoen euro aan het Britse Halverton (dat vorig jaar z’n naam veranderde in Principal Real Estate BV).
Ook Hansteen Holdings in Londen, die daarna eigenaar is geworden, heeft het project in 2016 nog voor 28,6 miljoen euro in de boeken staan.

Maar een jaar later komt daar verandering in. Eerst verkoopt Hansteen op 16 juni 2017 zijn hele Nederlandse vastgoedportefeuille voor 302,4 miljoen euro aan Onyx, een joint venture tussen het Amerikaanse Blackstone en het Engelse M7 Real Estate. Het Smart Business Park komt terecht bij Onyx (NL) PropCo II BV in Halfweg, maar de tophoudster (moeder) van dit bedrijf is Onyx Holdco, aan de Rue Eugène Ruppert 2-4 in Luxemburg. Voor hoeveel het bezit in de boeken gaat is niet bekend.

Lang houdt de firma zijn eigendom echter niet in portefeuille. Op 16 februari 2018 doet Onyx Propco het bezit voor de mooie prijs van 42.877.000 euro over aan DD Invest S.à.r.l., dat kantoor houdt in Luxemburg, aan de Rue du Fort Rheinsheim. Dat is 14 miljoen euro meer dan in 2016. Het terrein is hypotheekvrij.

Wie er achter DD Invest in Luxemburg zitten wordt een paar dagen later duidelijk als er in de pers berichten verschijnen over drie investeerders die het Smart Business Park hebben overgenomen. Dat betreffen het Amerikaanse Round Hill Capital en de Nederlandse bedrijven Boelens de Gruyter BV en G&S Vastgoed.

Morgen deel 5: Wie zijn die investeerders?

Reageren? Klikhier!