Door Ton de Ruiter -  We hebben weer een Lammers in de spits. FC Utrecht komt de eerste helft van deze competitie moeilijk tot scoren en huurt daarom Sam voor een half jaar van Glasgow Rangers. Zo’n 60 jaar na Dirk, de aanvalsleider van DOS, nadrukkelijk aanwezig in de kampioensploeg van 1958. Familie is het niet. Sam is geboren in Tilburg, opgegroeid in Brabant. 

Herman van Veen wijdt in zijn boek ‘Voor ik het vergeet’ een alinea aan de spits van DOS in de jaren vijftig. De veelzijdige Utrechtse artiest schrijft: ,,Aan het hoofd van Dirk Lammers kon je van tevoren zien of DOS ging verliezen of winnen. Hij droeg zijn donkere haar strak achterovergekamd, zoals de Rotterdamse burgemeester van de nacht Jules Deelder, maar bij Lammers zat er nog een golf in. Een slag. Als DOS ging winnen glom dat haar. Dan zat er brillantine in, was het dik en vet. Als DOS ging verliezen was het droog en had hij er alleen maar een hand doorgehaald.’’

Dirk moet 14 december 1958 een heel potje vet in zijn haar hebben gesmeerd. In de gestaag neerstromende regen speelt regerend landskampioen DOS in stadion Galgenwaard tegen SHS. Het wordt een spel van kat en muis. Het Utrechtsch Nieuwsblad kopt in de maandag-editie: ‘DOS-scherpschutters kraken SHS: 10-0.’ Zes van de tien treffers worden gemaakt door de razendsnelle Lammers. Volgens de verhalen scoort de 32-jarige monteur het halve dozijn doelpunten met een gebroken kaak. Dat is deels bezijden de waarheid.

Lammers, afkomstig van de volksclub Ares, komt op 23 november in botsing met de knie van Willem II-doelman Chris Feyt. Hij laat zich behandelen aan de zijlijn, keert ietwat duizelig terug in het veld en maakt nog twee doelpunten. Invallers zijn niet toegestaan en Dirk wil de ploeg niet in de steek laten, vandaar. DOS zegeviert in Tilburg met 6-2, Lammers maakt er vier. Tegen Ajax en VVV ontbreekt de aanvalsleider. Tegen Scheveningen Holland Sport is hij genezen verklaard en maakt drie weken na zijn kaakbreuk zijn rentree. ,,Ik kom van de Rode Brug, daar kreeg je een harde opvoeding. Zeuren was uit den boze,’’ verklaart hij in de krant.

Zes doelpunten in één wedstrijd in de eredivisie. Dirk Lammers schrijft zondag 14 december 1958 geschiedenis en is de eerste speler die dat voor elkaar bokst. Een jaar later evenaart Pierre Kerkhoffs (Sportclub Enschede, 10-1 tegen Sittardia) die prestatie en weer later lukt het Johan Cruijff (8-1 tegen AZ) en Marco van Basten (8-0 tegen Sparta) als spelers van Ajax. Twee van de vier schutters zijn geboren in Utrecht!

Op 7 oktober 2007 knalt de Braziliaan Alfonso Alves de mannen met zes treffers uit de recordboeken. Namens Heerenveen maakt de later voor vele miljoenen aan het Engelse Middlesbrough FC verkochte aanvaller tegen Heracles zeven doelpunten.

Dirk Lammers maakt na elf seizoenen in het eerste van DOS op 38-jarige leeftijd nog de overstap naar Go Ahead. In totaal maakt hij in de eredivisie 60 doelpunten. Twee van de zes treffers tegen SHS scoort hij met het hoofd. De bal is na afloop glibberig van de brillantine.