Door Hans van Echtelt

Het was vooraf misschien overmoedig, te hopen dat na ruim veertig jaar weer eens winst in Eindhoven behaald zou kunnen worden. Maar na de snelle openingstreffer van PSV konden alle hoopvolle prognoses meteen al de prullenbak in. Zelfs een meevaller via de fortuinlijke 1-1 van Sander van der Streek bracht geen wijziging in het spelbeeld. PSV waande zich vanaf de aftrap immers in een speeltuin omdat FC Utrecht kinderlijk tegenspel bood en weigerde het gevecht aan te gaan. 

Voor de FC-fans moet het moeilijk geweest zijn om de volle speeltijd uit te zitten bij die ongelijke strijd. Zelfs ben ik na rust maar naar Radio M gaan luisteren omdat ik benieuwd was hoe die verslaggevers de gang van zaken rapporteerden. Er vielen termen als ‘FC Utrecht onwaardig’ en ‘schandalige vertoning’ en dat belooft weinig goeds voor de nabije toekomst. Wanneer modale ploegen als RKC in Eindhoven de nul bijna tot het eindsignaal kunnen vasthouden, is een 6-1-vernedering toch wel heel moeilijk te verkroppen. 

Na afloop zei trainer Henk Fraser terecht dat zijn ploeg ‘door het ijs was gezakt’ en ‘dat dit zo eigenlijk niet langer kan’. Vanaf Vak P werd de laatste weken al duidelijk dat het dieptepunt is bereikt. Ooit werd FC Utrecht als de uitdager van de topclubs aangekondigd maar na de kansloze nederlagen tegen Ajax, AZ en PSV lijkt die rol verder weg dan ooit.

De komende thuiswedstrijd tegen het herboren Sparta, de voormalige werkgever van Henk Fraser, zal in dit opzicht een duidelijk signaal moeten afgeven. Of misschien gebeurt dat komende donderdag al in de bekerwedstrijd tegen Sportlust in Woerden.

Het schijnt dat de spelers van FC Utrecht elkaar na afloop in de Eindhovense kleedkamer fiks de waarheid hebben gezegd terwijl de trainer wijselijk zijn mond hield. Benieuwd of dat ‘schokeffect’ de komende periode merkbaar zal zijn….