Door Hans van Echtelt - Er zijn voetbalavonden die je nooit meer vergeet. En die te maken hebben met PSV en FC Utrecht die komende zondag weer tegenover elkaar staan. Ik heb het over drie data: 25 oktober 1980, 4 februari 1984 en (weer) 4 februari 2016.

Om met het eerste duel te beginnen. FC Utrecht had nog nooit in Eindhoven een competitieduel gewonnen en de formatie van Han Berger ging dan ook met weinig hoop richting de Lichtstad. Zelf zat ik die zaterdagavond van 25 oktober 1980 met mijn jongste zoon Arjan van zeven jaar lang aan een spelletje Monopoly en had geen tussenstanden bijgehouden om niet onaangenaam verrast te worden.

De samenvatting bracht ons later op de avond een sensationele ontknoping. FC Utrecht verraste vriend en vijand en won met 2-3 via goals van Leo van Veen, Ton de Kruijk en Gerard van der Lem. Ik heb met mijn zoon een kleine ereronde door de huiskamer gelopen voordat we naar bed gingen. Het was dus toch mogelijk: winnen bij PSV. Sinds de eerste confrontatie tussen beide ploegen in Eindhoven op 2 mei 1971 was dat niet gelukt.

Dan hebben we natuurlijk 4 februari 1984, toen FC Utrecht de bekerfinale haalde (tegen Helmond Sport) door in Eindhoven 3-3 te spelen en via strafschoppen de eindstrijd te halen. Ook toen was mijn jongste zoon met zijn drie jaar oudere broer van de partij, we zaten tussen kletsnatte FC-supporters in het Utrechtse vak. We zullen nooit de euforische omhelzing tussen Jan Willem van Ede, de held van de avond, met Nol de Ruiter vergeten. 

Nog een memorabele avond. Mijn jongste zoon is intussen een heel stuk ouder geworden maar we kijken niet meer samen naar PSV-FC Utrecht. Het is 4 februari 2016, de kwartfinale om de KNVB-beker staat op het rooster. FC Utrecht heeft slecht geloot, weer naar Eindhoven voor een op papier onmogelijke missie. Maar het wordt de avond van Bart Ramselaar, die de toenmalige doelman Remko Pasveer twee keer passeert. Sebastien Haller doet er nog een schepje bovenop, wanneer scheidsrechter Richard Liesveld affluit, is het wonder geschied.

In dit overzicht van duels tussen beide ploegen laat ik 14 september 1987 graag achterwege. Op die dag blameert FC Utrecht zich met een 9-0-nederlaag. De ploeg moet in de laatste fase van de wedstrijd via spelvertragingen en terugspeelballen voorkomen dat PSV de smadelijke tien op het scorebord. Hoe gaat het komende zondag worden, de sterren staan niet gunstig. Maar was dat op 25 oktober 1980 ook niet het geval. Het wordt na 42 jaar misschien toch eens tijd om weer een competitiewedstrijd bij PSV te winnen…