Door Hans van Echtelt - Er is nog een kwartier te spelen bij FC Utrecht-RKC. De thuisclub leidt met 1-0 via een treffer van eredivisie-topscorer Tasos Douvikas en is zojuist teruggekeerd op het veld nadat scheidsrechter Ingmar Oostrom tot een tijdelijke staking heeft besloten vanwege een vanuit de Bunnik Side gegooid plastic bierglas. Alles volgens het door de KNVB uitgevaardigde protocol.

Op dat moment maakt mijn buurman Wout een opmerking die je niet van een rasechte FC-supporter zou verwachten. ‘Hopelijk valt die 2-0 niet meer, dan hebben we ook geen gedonder mee’, fluistert hij me toe. Zijn vrees wordt echter bewaarheid. In blessuretijd verzilvert invaller Zakaria Labyad een ‘ingestudeerde hoekschop’ van uitblinker Can Bozdogan valt alsnog de door Wout gevreesde 2-0. Prompt is het weer poppenkast. De arbiter uit Oudewater stuurt meteen de spelers weer richting kleedkamer, opnieuw is er met plastic gegooid.

Daarna weet niemand op de volgepakte tribunes (19.000 toeschouwers) hoe het scenario gaat verlopen. Een deel van het publiek keert huiswaarts, bij een tweede onderbreking volgt immers definitief staken volgens het protocol. Het overgrote deel blijft zitten en wachten op de gebeurtenissen die mogelijk volgen.

In de catacomben heeft arbiter Oostrom spoedoverleg met de KNVB maar ook met de burgemeester over de te volgen procedure. ,,Vanwege de openbare veiligheid is besloten om de laatste twee minuten uit te spelen, de gemeente heeft het laatste woord,’’ aldus de uitleg van de scheidsrechter na afloop.

En zo geschiedde: uitspelen was trouwen een groot woord want na terugkeer op het veld hield RKC-doelman Etienne Vaessen de bal demonstratief aan de voet in de resterende tijd, een afspraak die beide aanvoerders ter plekke hadden gemaakt.  

Buiten het veld wemelde het intussen van politiewagens hetgeen een wat grimmige sfeer opriep voor een feestwedstrijd waarin FC Utrecht de nacompetitie veiligstelde en eigenlijk enige euforie op zijn plaats geweest zou zijn.

Hetgeen opnieuw de vraag opriep wanneer het verkrijgen van bier op de tribunes nu eens definitief verboden gaat worden. Na het zoveelste incident in dit voetbalweekeinde kan de KNVB een dergelijke maatregel niet meer uit de weg gaan.

Met nog twee duels voor de boeg kan FC Utrecht zich zonder zorgen opmaken op een verlengstuk van het seizoen waarin de nare nasmaak van het bedorven avondje tegen RKC mogelijk ietwat weggewist kan worden. En hopelijk dat wij op Vak P dan niet meer bang hoeven te zijn voor een akelige nasleep wanneer onze favoriete club heeft gescoord.