Door Hans van Echtelt - In Galgenwaard speelt zich momenteel een ware soap af rond de keepers en dan moet het nieuwe seizoen nog beginnen. Ook de vaste supporters op Vak P kijken verbaasd naar de ontwikkelingen die zich rond het drietal Vasilis Barkas, Mattijs Branderhorst en Fabian de Keijzer afspelen.

FC Utrecht-directeur voetbalzaken Jordy Zuidam verraste vriend en vijand door de Griekse doelman als ‘buitenkansje’ naar de club terug te halen. ,,Twee weken terug was de kans nihil dat we Barkas zouden terughalen maar hij bleek ineens van gedachten veranderd en wilde graag naar ons terugkeren. Omdat er ruimte was, is het snel gegaan’’.

Tja, toen hadden we de poppen aan het dansen. Zeker bij de twee andere keepers, de zelf opgeleide Fabian de Keijzer en de van NEC overgekomen Mattijs Branderhorst. Vooral de laatste was gebelgd, hem was bij het tekenen van zijn contract verzekerd dat hij een eerlijke kans zou krijgen om in de basis te komen. En nu is er de terugkeer van Barkas, vorig seizoen een absolute uitblinker en bij de Utrechtse achterban in de top-3 van meest populaire spelers.

,,De afspraak dat ik een eerlijke kans zou krijgen, kan nu meteen in de prullenbak,’’ aldus Branderhorst. Ook aan De Keijzer was een soortgelijke belofte gedaan, maar hij lijkt volstrekt kansloos in deze concurrentiestrijd.

Wat vinden wij van Vak P ervan?

Ad van Liempt: "Barkas is een uitstekende keeper, de beste die we in tijden bij FC Utrecht aan het werk heb gezien. Tegelijk vind ik het uiterst lullig voor Branderhorst dat hij nu opeens tweede keeper achter Barkas wordt, terwijl hij gehaald was om samen met De Keijzer te gaan concurreren. Ik vind het een uiterst ongelukkige samenloop van omstandigheden. In het algemeen kan je zeggen dat FC Utrecht wel erg kooplustig is en weinig geneigd is om eigen jongens een kans te geven, zoals De Keijzer die toch in Jong Oranje keept. Dat vind ik jammer. Ik zie bij FC Utrecht het liefst vier of vijf spelers uit eigen kweek, daar krijg je ook meer binding mee dan met elf spelers van ver weg.’’ 

Frank Slijper, een andere vaste Vak P-supporter, vermoedt dat het voor Barkas lastiger was ergens ander onderdak te vinden en om elders een mooi contract te tekenen. En zo meldde hij zich weer op het kantoor van Zuidam. ,,Hoi Jordy, daar ben ik weer. Achteraf wil ik toch graag blijven.’’

"Mijn eerste reactie was 'hoera, twee prima keepers'. Dat is wel eens anders geweest. Toen ik mezelf als voormalig amateur-doelman wat meer verplaatste in de gedachtegang van De Keijzer en vooral van Branderhorst, kreeg ik steeds meer moeite met de gang van zaken. Hun kansen waren immers anders geschetst. Iedereen kan nu wel roepen dat het toch beroepsvoetballers zijn, maar het zijn bovenal keepers. Ze moeten immers wachten tot een concurrent ernstig geblesseerd raakt of aanhoudends blundert om hem te mogen vervangen en om alsnog de kans te pakken." 

"Nogmaals, ik heb er moeite mee dat Barkas eerst weg wil, de voorbereiding mist en zich alsnog met hangende pootjes meldt en hartelijk welkom wordt geheten. Ik zou eigenlijk Branderhorst wel een poosje willen zien keepen. Hij maakte op mij een verpletterende indruk in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord. En ik gun hem de plek onder de lat mede door de weifeling van Barkas om eerder in deze zomerperiode bij FC Utrecht te tekenen."

"Overigens: met het drietal Barkas, Branderhorst en De Keijzer hoeven we ons in Galgenwaard geen zorgen te maken over de kwaliteit van de mensen onder de lat, van mij hoeft geen van hen alsnog te vertrekken.’’  

En nu mezelf: Ik ben het volledig eens met de woorden van Ad en Frank, mijn buren op Vak P. Er is onnodig commotie veroorzaakt door dit ‘buitenkansje’ van Jordy Zuidam. Misschien heeft hij niet ingeschat welke impact deze transfer met Barkas teweeg heeft gebracht, nog onafhankelijk van het feit dat mij niet duidelijk is geworden hoeveel geld deze mogelijk onnodige transfer teweeg heeft gebracht.

De geruchten gaan dat Fabian de Keijzer naar Heerenveen kan gaan, een zelf opgeleide speler vertrekt weer naar elders. Voor Mattijs Branderhorst is de frustratie geheel begrijpelijk. De mentale druk op zijn schouders is wel heel groot, nu de immens populaire Vasilis Barkas achter zijn rug mee kijkt en de ‘vox populi’ ook nog eens in het voordeel van de Griek werkt. Kortom: ik zie zomaar verliezers in deze ‘soap’.