Door Ad van Liempt - De lach was terug bij FC Utrecht, al na 4 minuten en 28 seconden spelen tegen Heracles in Almelo. Actie van Boussaid (terug in de basis), schitterende voorzet Seuntjes (voor het eerst centrale spits) met buitenkantje rechts, perfect afgerond door Ole Romeny (voor het eerst in de basis).

Op de bank zag je de brede lach van de stralende trainer Ron Jans: hij was aan een bijna onmogelijke klus begonnen, maar je zag al meteen dat hij geen spijt had van het abrupt afbreken van zijn geplande sabattical.

Het Ron Jans-effect, het bestaat! De trainer, die vrijdag zei dat hij een ‘heerlijke week’ had gehad op het trainingsveld, had een totaal ander elftal opgesteld. Twee andere centrale verdedigers (Flamingo en Van der Maarel, de vaste krachten waren geblesseerd), de Deense jeugdinternational Fraulo op het middenveld, en als buitenspelers Ole Romeny en Ottman Boussaid. Die opstelling sorteerde effect: de vaste volgers kenden het elftal niet meer terug.

Dat zat ‘m trouwens voor een groot deel in Mats Seuntjes, die de eerste wedstrijden op weg leek een miskoop te worden, maar die in Almelo zijn klasse bewees. Bij dat al genoemde eerste doelpunt, maar vooral met een hele serie heerlijke acties in de eerste helft. Dat leidde tot een knappe redding van Heracles-keeper Brouwer, tot een flitsend schot van Seuntjes zelf tegen de lat en tot een fraaie poging van Viktor Jensen die op de binnenkant van de paal eindigde.

Ik zat, eerlijk gezegd, mijn ogen uit te wrijven: was dit dezelfde club die de eerste vier wedstrijden tot een zelden vertoonde diepte was afgezakt?

Ex-Utrecht-verdediger Justin Hoogma, tegenwoordig aanvoerder bij Heracles, gaf het na afloop eerlijk toe: Utrecht was voor rust veel en veel sterker en had de wedstrijd al moeten beslissen. Dat deed het uiteindelijk toch, in de blessuretijd van de eerste helft. Viktor Jensen kopte van dichtbij raak, uit een uiterst beheerste voorzet van Oscar Fraulo, de 19-jarige middenvelder die van Borussia Mönchengladbach is gehuurd en die wel eens een steunpilaar van het nieuwe FC Utrecht zou kunnen worden.

Nou ja, beslissen… Heracles kwam nog terug door een fraaie goal van invaller Nankishi en het werd daarna nog even spannend. Maar met de lach lijkt ook het geluk teruggekeerd bij FC Utrecht. De wervelende acties van de niet te stoppen linkerspits van Heracles Emil Hansson leverden wel gevaarlijke situaties op, maar geen doelpunten. En bij een van de spaarzame gevaarlijke uitbraken van Utrecht zat het mee: de voorzet van de nog geheel onbekende invaller Novoa (ook een jeugdinternational, maar nu van Spanje) werd door Heracles-verdediger Bakboord in eigen doel gegleden.

En daarmee was de eerste Utrechtse zege van het seizoen een feit. Ron Jans heeft al in zijn eerste week een ploeg in het veld gebracht die, zoals hij het zelf voor de wedstrijd formuleerde, beantwoordt aan de Utrechtse identiteit: met avontuurlijk, aanvallend voetbal het publiek vermaken.

De lach is terug en de punten komen ook wel.