Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht niet meer vanuit Vak P, maar thuis op de bank volgt.

Er zijn wedstrijden die je nooit meer vergeet. Maar dat geldt ook voor duels die niet gespeeld zijn. Wij op Vak P hebben dat drie jaar terug meegemaakt toen FC Utrecht op eigen (besneeuwd en bevroren) veld tegen Feyenoord  moest aantreden. Overal in Nederland werd code oranje (en soms rood) aangegeven maar de gemeente Utrecht, KNVB en de FC vonden het niet nodig om de partij voortijdig af te blazen. 

Het werd een helle tocht om Galgenwaard te bereiken. Al is het drie jaar geleden, ik herinner me dat langs de kant op de route richting Utrecht tal van auto’s in de berm waren beland. Hoe dan ook, wonder boven wonder bereikten mijn gezinsleden het stadion waar we in angstige afwachting waren wat er zou gaan gebeuren. Tot onze verbazing zagen we een wit uitgeslagen grasmat met grote stukken sneeuw. Er was zelfs een tractor ingezet om een en ander te verwijderen.

Foto's: Mathijs van Echtelt

Dat lukte natuurlijk van geen kant en wij op Vak P zagen de bui al hangen. Die middag zouden we FC Utrecht en Feyenoord vrijwel zeker niet in actie zien, zo luidde de sombere algemene opinie. En ons gevoel bleek te kloppen: scheidsrechter Bjorn Kuipers had maar een kort rondje over het veld nodig om de boel definitief af te blazen. Spijtig voor mijn kleinzoon Guus die op deze middag aan de hand van de internationale scheidsrechter het veld op mocht.

Na afloop was de kritiek op de gemeentelijke overheid niet mals: hoe had dit kunnen gebeuren. Vanmiddag moest ik er meteen aan terugdenken nu het duel tussen FC Utrecht en Ajax wel tijdig werd geannuleerd. Dit keer werd wel de nodige slagvaardigheid aan de dag gelegd en werden geen onnodige risico’s genomen door de KNVB en andere overheden. Toch een gek verhaal, dat een wedstrijd die nooit gespeeld is, zo lang blijft hangen.