Vanavond won de Utrechtse club uit de derde divisie van Ajax. Het bekerduel dat in de Galgenwaard werd gespeeld, eindigde in 3-2.

Een historische zege. Die doet denken aan 109 jaar geleden. In 1914 won het elftal van Hercules (zie boven) uit met 0-1. En thuis werd het 1-1. Ajax degradeerde toen uit de Eerste Klasse. Hercules promoveerde. Drie jaar later, in 1917, stonden ze in de beker tegenover elkaar.  Lees meer over 1914 en 1917 in dit alleraardigste verhaal op sportgeschiedenis.nl.


En lees natuurlijk ook dit wedstrijdverslag van onze Hans van Echtelt:

'Deze uitslag gaat de hele wereld over'

Hercules werd opgericht op 22 april 1882, aanvankelijk als cricketclub door leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Utrecht. Zeven jaar later, in 1889 werd de afdeling voetbal opgericht en ging er aanvankelijk gespeeld worden aan de Koningslaan. In de periode ver daarna verhuisde het eerste elftal ook tijdelijk naar naar Stadion Galgenwaard, uitgerekend de plek waar donderdagavond de meest sprekende uitslag uit de langdurige clubhistorie werd behaald: een 3-2 bekerzege op Ajax.

‘Deze uitslag zal de hele wereld rondgaan’, zo karakteriseerde een uitgelaten Tim Pieters na afloop deze historische triomf. Hij had met twee treffers de basis gelegd voor de sensationele uitschakeling van Ajax.

Vooral de tweede treffer van de 22-jarige aanvaller mocht er zijn. Hij nam de bal knap aan, kapte langs Anton Gaaei en knalde de bal onhoudbaar in de bovenhoek.  Het spandoek op de tribune dat ‘Pieters meestal te lang wacht en dan mist’ werd daarmee gelogenstraft. De tekst werd ter plekke aangepast. 

Dat betekende namelijk de 2-0, want eerder had Pieters de openingstreffer op zijn naam gebracht door de bal simpel binnen te tikken na een misser van Ajax-verdediger Sutalo. In de enerverende slotfase leek die voorsprong niet toereikend want Brian Brobby en Chuba Akpom brachten het naar adem happende Hercules in een moeilijke situatie door de 2-2 te forceren.

Maar toen was er ineens die inzet van Mats Grotenbreg die in de voorlaatste minuut de defensieve kwetsbaarheid van Ajax opnieuw afstrafte: 3-2. Heel Galgenwaard ontplofte vervolgens, de euforie bij de 5000 fans kende geen grenzen. 

Vorig seizoen was er de 1-4-stunt van Spakenburg tegen FC Utrecht, maar deze uitslag was nog spraakmakender. Tevoren had trainer Rene van der Kooy aangekondigd ‘dat zijn spelers er tegen Ajax niet als toeristen zouden rondlopen’. Die profetie van de oefenmeester bleek meer dan bewaarheid te worden.

Ondanks de 2-1-nederlaag tegen HSC ’21 van afgelopen weekend bleef Van der Kooy optimistisch. ,,De hoop op een stunt zit er bij mij zeker in, mijn spelers moeten tijdens deze bekerwedstrijd vooral genieten.’’ Maar de coach kon toen niet vermoeden dat het genieten niet alleen tijdens maar met name na afloop van de strijd zou plaatshebben. De oudste club uit Utrecht heeft historie geschreven. 

In de volgende bekerronde ontvangt Hercules thuis Cambuur. De Friezen zijn gewaarschuwd.