Door Hans van Echtelt - Aan de Bunnik-zijde hangt een Grieks bord waar de productie van Tasos Douvikas nauwgezet wordt bijgehouden. De spits van FC Utrecht had zojuist zijn veertiende treffer van dit seizoen gemaakt en meteen werd zijn goal bijgeschreven op het intussen al zo befaamde bord. Maar toen greep de VAR in, voor de derde keer in deze wedstrijd.

Eerst werd de treffer van Nick Viergever door ingrijpen vanuit Zeist geannuleerd, daarna keurde de dienstdoende VAR-baas Danny Makkelie de goal van Bart Ramselaar af. En of het deze middag zo moest zijn: ook het doelpunt van Tasos Douvikas kon geen genade vinden bij Makkelie, omdat ‘Bas Dost strafbaar buitenspel gestaan zou hebben, ondanks het feit dat hij geen aandeel had aan het spel’. 

Veertien kruisjes... (foto: Hans van Echtelt)

Intussen hadden zijn Griekse fans zijn doelpunt al opgeschreven waarmee Douvikas weer alleen op de eredivisie topscorerslijst gestaan zou hebben gestaan. Jammer voor hem en ook spijtig voor FC Utrecht dat de drie punten verdiende op grond van de getoonde inzet.

De vraag is wel waarom trainer Michael Silberbauer zo lang wachtte met het in brengen van Bas Dost. Het publiek in dit uitverkochte Galgenwaard  verdiende meer dan slechts twintig minuten spektakelvoetbal  waar een uur lang breedtevoetbal de voorkeur had boven dieptespel. Met spitsen als Douvikas en Dost verwacht je een uur lang vechtvoetbal in het vijandelijke strafschopgebied en geen saai combinatiespel, met controle als voornaamste doelstelling. Maar dat gewenste opportunisme bleef te lang uit.

FC Utrecht-Volendam bleef dus 0-0 en er werd na afloop erg lang nagepraat over de drie afgekeurde goals. Positief was dat Fabian de Keijzer als invaller voor de zieke Vasilis Barkas met enkele puike reddingen zijn doel wist schoon te houden en dat Taylor Booth na zijn blessure langzaam op de weg terug lijkt te komen.

Maar na afloop overheerste het chagrijn bij spelers en trainer. ,,We zijn beroofd’’, was een citaat dat na afloop op enkele radio-interviews te horen was. Dat was begrijpelijk maar niet helemaal terecht. Tegen een ploeg als Volendam mag je niet afhankelijk zijn van de VAR. Zoals destijds bleek in de uitwedstrijd toen in november 2022 met liefst 0-4 werd gewonnen. Maar toen liet de VAR zich die avond niet horen.

Fotoverslag van Jeroen Stoops:
De Keijzer stond vandaag onder de lat

Veerman weer even in de Galgenwaard

De vreugde na het doelpunt van Ramselaar is van korte duur

Wederom gaat scheidsrechter Martens op advies van de VAR de beelden bekijken

De bank van FC Utrecht volgt gespannen de slotminuten.

Ererondje van de FC Utrecht-Legends