Ze krijgt steeds vaker de bijnaam de Grande Dame van het Werftheater (onlangs nog door multi-artiest Kees Wennekendonk op facebook). Meer dan 45 jaar druk met exploiteren van haar charmante theatertje aan de werf van de Oudegracht, nog langer bezig met optreden en dan nu weer haar liefde voor Utrecht tonen door een nieuw festival te bedenken.

We hebben het natuurlijk over Yvonne Groeneveld die op de proppen komt met het festival Utrechtse Paradijsvogels en waarbij alles draait om Utrecht en de Utrechters.

In vier weekenden vanaf 8 maart, op acht avonden krijgt het culturele aanbod in Utrecht, in de volle breedte een podium in het Werftheater.

Yvonne Groeneveld.

Bij 'Paradijsvogels' denken anderen aan 'vreemde snoeshanen' die er een kleurrijk en geheel autonoom leven op nahouden. Volgens Groeneveld kent Utrecht 'vele opmerkelijke Paradijsvogels'. In haar visie zijn dat mensen die misschien niet zo bekend zijn bij het grote publiek "maar in hun activiteiten vallen zij op door eigenheid, hun passie, hun gedrevenheid en hun jarenlange inzet in het Utrechts-cultureel gebeuren."

Heeft Groeneveld het over zichzelf? Ze past zelf ook heel goed in de omschrijving die zij geeft aan haar idee van wat Paradijsvogels zijn. Ze vervolgt" "Zij hebben zich inmiddels bewezen en verdienen het om aandacht te krijgen. Vaak geboren Utrechters presenteren zij zich door middel van kunstuitingen in de vorm van muziek, gedichten, verhalen of door de focus op het Utrechts dialect."

Een festival om Utrecht te vieren, dus. Groeneveld: "Het zijn mensen die het verdienen om aandacht te krijgen en in het zonnetje te worden gezet. Kortom in de maand maart geeft het Werftheater hen die plek en als het aan mij ligt doen we dat voortaan ieder jaar opnieuw. Er zijn genoeg Utrechtse Paradijsvogels!"

Voor programma en meer informatie: Klikhier