Door Ton van den Berg - Het Werftheater bestaat 40 jaar. Een ongekende prestatie van Yvonne Groeneveld, de eigenaar van het kleine theater aan de Oudegracht.

Werfkelders hebben een belangrijke rol gespeeld in haar carrière. De eerste schreden in het vak waren met de nestor van het Utrechtse cabaret Hennie Oliemuller in een werfkelder bij het NV-huis (nu Tivoli) en haar eerste solo-optreden vond plaats in Tejaater 156, een kelder onder de bioscoop Studio.

“Ik heb met Herman Berkien ook in een kelder gespeeld, onder de Stichtse Taveerne in de Twijnstraat. Een kelder, die wilde ik zelf ook wel hebben. Bij de gemeente heb ik aan meneer Schiller, diezelfde die Muis, Hennie Oliemuller, had geholpen aan zijn theater in de Minrebroederstraat, gevraagd of hij in de gaten wilde houden of er misschien eens een keldertje vrijkwam. En op een dag was dat ook zo."

"In augustus 1977 ben ik op zijn aangeven gaan kijken en trof een ongelooflijke troep aan. De kelder was van pottenbakkerij Mobach geweest en dat was nog goed te zien. Met vrienden en kennissen ben ik er aan de gang gegaan. Iedere dag ging ik naar huis met een kop vol stof en zand. Het was hard werken maar een paar maanden later in 1978, de verf was nog nat, zijn we open gegaan want er moesten ook centen worden verdiend.”

“Een eigen kelder was een droom omdat ik cabaret wilde maken en een podium nodig had. Paul van Vliet met zijn Pepijntheater was mijn voorbeeld. In die tijd was cabaret niet vanzelfsprekend in schouwburgen of andere zalen. Er waren eigenlijk heel weinig podia voor. Het was voor mij als met een marktkoopman, als die gaan stand heeft kan die ook niks verkopen.”

“Ik was nog maar koud begonnen of anderen klopten bij mij aan omdat ze ook een podium zochten. Of ze bij mij eens mochten optreden? Nou, dat mocht van mij wel. Ik wilde er ook graag een plek van maken waar kunstenaars kwamen. Ik stapte naar Kunstliefde waar die kunstenaars in verenigd zijn, maar die hapten niet. Ze bleven liever op hun eigen.”

Springplank
Het Werftheater wordt een springplank voor veel beginnende kleinkunstenaars die onder meer gelanceerd worden via de Cabaretparade. Vaste gasten in die beginjaren zijn Drs. P., Bert Visscher, Hans Dorrestijn, Hans Liberg, Marjol Flore en de cabaretgroepen Frisse Jongens en Purper. Talloze anderen zouden nog volgen.

“Youp van ’t Hek vroeg of hij het theater een hele week kon huren. Ik vertelde hem dat we alleen maar in het weekeinde open waren want Utrecht ging toen nog niet uit op doordeweekse dagen. Maar hij wilde per se kunnen optreden. Hij was ook zo iemand die als je ergens in gelooft dat ook wilde doen. Daar herken ik me zelf ook in met die kelder: ik wilde dat gewoon doen. Aanpakken!”

Veertig jaar later is het Werftheater nog altijd een springplank voor nieuwe artiesten die nu meestal via impresariaten hun weg naar de Oudegracht weten te vinden. En het is nog altijd het podium voor Groeneveld zelf die er regelmatig voorstellingen geeft. “M’n geld verdien ik met optredens voor groepen die aan arrangementen deelnemen. Die worden met de rondvaartboot hier afgezet, ik bied ze een leuk programma met wat typetjes en daarna gaan ze eten hier aan de overkant bij Tantes Bistro. Maar er is ook mijn artistieke programma, een programma waar mijn hart en ziel in ligt en waarin je de echte Yvonne ontmoet.”

Hoe kijkt ze terug op veertig jaar Werftheater? Groeneveld lacht en zegt dan: “Misschien, als ik beter had geweten hoeveel werk er komt kijken bij zo’n theater had ik het niet gedaan. Want, ondanks de hulp van al die aardige vrijwilligers, is het veel werk. Je bent bezig met het toiletpapier in de wc tot het verhelpen van problemen met de geluidsinstallatie. Vorige week nog moest een muurtje nog even snel geschilderd worden terwijl ik op het punt stond naar de kapper te gaan. Maar spijt heb ik niet van de stap die ik toen heb gemaakt. Ik heb veel geleerd en met vallen en opstaan is het een mooi theater geworden. We zijn begonnen met een toonbank die ik bij de Hema vandaan had gehaald en waarvan wij een bar maakten. Zo hebben we het opgebouwd en veertig jaar verder zeg ik: Verdomd, het is gelukt!”

                                   
Van 14 t/m 18 maart is er een jubileumprogramma in Het Werftheater.

Burgemeester Jan van Zanen feliciteert Yvonne Groeneveld. Foto: Ton van den Berg