Door Zita Eijzenbach - De Pegida-mars die zondag op de Neude gepland was en daarna door de Utrechtse binnenstad zou voeren, gaat op last van burgemeester Van Zanen niet door. Wel mag de organisatie een bijeenkomst houden op het Vredenburg. Ook tegendemonstraties mogen geen marsen houden.

Al eerder kreeg de anti-islamitische beweging Pegida-Nederland toestemming om in Utrecht te demonstreren, maar van een protestmars kan nu geen sprake zijn, vindt de burgemeester. Dat staat haaks op eerdere uitspraken van de gemeente. Afgelopen week meldde woordvoerder Peter Paul Hellings nog: “In het kader van vrijheid van meningsuiting en het recht tot demonstratie is er toestemming verleend voor de mars. We verwachten geen moeilijkheden en zullen er met politietoezicht voor zorgen dat de mars gelopen kan worden.”

Het besluit is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat diverse andere organisaties tegendemonstraties aankondigden tegen de van oorsprong uit het Dresden afkomstige Pegida. In Duitsland worden met enige regelmaat marsen tegen ‘verislamisering van het westen’ gehouden. De mars zondag, zou de eerste in Nederland zijn en is ook als protest tegen het huidige vluchtelingenbeleid gepresenteerd. 

Sinds eind juli roept Pegida haar leden via Facebook op, om deel te nemen aan de protestmars en inmiddels hebben ruim 550 mensen aangegeven aanwezig te zullen zijn.

Tegenreactie

De Internationale Socialisten is een van de organisaties die zondag een tegendemonstratie houdt. Ook zij was van plan een mars te houden, vanaf het Janskerkhof langs de Neude, de Oudegracht en de Ganzenmarkt weer terug richting het Janskerkhof. Maar ook die wandeling is door de burgemeester verboden en moet de organisatie z'n demonstratie beperken tot het Janskerkhof.
Op de website laat Internationale Socialisten weten dat een confrontatie met de Pegida-aanhang ‘niet de bedoeling is'.

De route die Internationale Socialisten had voorbereid voor een tegenprotest komende zondag. Foto: IS

Voorzorgsmaatregelen

In januari werd een Pegida mars in Dresden verboden door de politie op grond van ‘acute terreurdreiging en tegen de organisator Bachmann’. Bij de mars die in februari alsnog plaats gevonden heeft, liepen aanzienlijk minder leden van Pegida mee dan in de marsen daarvoor. Het aantal lag daar op ongeveer 17.000 mensen.

In aanloop naar zondag, waren niet alle winkels en horeca aan de Neude en de omgrenzende straten op de hoogte, maar cafe De Voortuin had zich al voorgenomen de deuren tot laat in de middag gesloten te houden. “We weten niet zo goed wat we kunnen verwachten, dus uit voorzorg, gaan we wat later open.”

Kees Otten, die sinds afgelopen maandag tot januari 2016 iedere dag trouwe dienst doet op de Neude met zijn oliebollenkar, wist niets van de geplande mars. De nuchtere Amsterdammer maakt zich weinig zorgen: "Ik ga er niet voor dicht."