Door Jim Terlingen - De gemeente Utrecht heeft vanochtend de 'Celestial Teapot' op het dak van de Rijnkade naar voren gehaald. Nu is hij weer goed zichtbaar. Nieuws030 publiceerde regelmatig over de 'onzichtbaarheid' van het kunstwerk.

  
Hoe het begon
De Celestial Teapot is een zeven meter hoog kunstwerk van Lily van der Stokker dat in 2013 in het kader van de tentoonstelling Call of the Mall op de traverse kwam van het winkelcentrum Hoog Catharijne. Hij stond daar geweldig. Het uitvergrote intieme en alledaagse - sommigen zeggen: het gezellige en truttige - gaf kunstig commentaar op de commerciële omgeving.

Op de Radboudtraverse was de Celestial Teapot een echte smaakmaker. Foto: Aafke Holwerda

Het kunstwerk trok zoveel aandacht en kreeg zoveel leuke reacties dat Stichting Kunst in het Stationsgebied en de gemeente Utrecht besloten het in het stationsgebied te behouden. Toen hij in oktober 2015 vanwege werkzaamheden daar weg moest, werd hij verplaatst naar iets verderop: het dak van parkeergarage Rijnkade. 
 

Amper zichtbaar
Op de parkeergarage was hij echter amper zichtbaar.

Dit zag je enkele dagen geleden nog, lopend vanaf het station naar de Mariaplaats. Foto, 11 juli 2021: Jim Terlingen

De onzichtbaarheid stoorde ook CDA-raadslid Van Waveren. In oktober 2018 kwam er een actie van hem: 'Denk mee over waar je de reusachtige theepot wilt hebben in de stad'. Alle Utrechtse media pakten het twitterberichtje op dat Van Waveren stuurde. Het AD hield de dagen erna zelfs een poll. 

Twitter

Daarna werd het stil. Heel stil. In augustus van 2020 wakkerde Nieuws030 met een kritisch stuk het boeltje aan. En toen pakte Van Waveren het weer op en zette het weer op de agenda van de gemeenteraad. In november werd uiteindelijk besloten tot het verplaatsen van de theepot.
   

Persoonlijke noot (JT): hulde aan Sander van Waveren voor zijn initiatieven. En ook hulde aan de gemeente Utrecht dat dit vandaag gerealiseerd is. Yes, de theepot is terug! Ik ging vanmiddag kijken en de grijns op mijn gezicht was er weer toen ik de theepot zag, waar eerder - zie mijn eerdere artikelen - chagrijn omhoog kwam. Utrecht heeft haar kunstwerk weer terug! (Toch nog een kritiekpuntje: waarom moest het nou zo lang duren?)