Door redactie Digitale Universiteits Blad (DUB) - Een recordaantal van tien deelnemers met achtergrond aan de Universiteit Utrecht maken kans dit jaar naar de Olympische Spelen in Rio af te reizen. In totaal deden 78 oud studenten en promovendi mee aan een Olympische Spelen. Zij haalden 33 medailles. Dat blijkt uit een onderzoek van het Digitale Universiteitsblad DUB.

De eerste Utrechtse deelnemers die DUB heeft terugvonden waren in 1908 de adellijke schermers en juristen De Beaufort en Labouchere. De Beaufort deed aan drie Spelen mee en kwam niet verder dan de kwartfinale. Hij promoveerde in de rechtswetenschap en was lange tijd secretaris van de Raad van State. Labouchere deed aan twee Spelen mee. Bij zijn tweede toernooi in 1928 was hij met zijn 61 jaar de één na oudste deelnemer.

Als het even meezit, reizen tien sporters met een UU-achtergrond af naar Brazilië. Allereerst gaat het om de Utrechtse roeidelegatie met Monica Lanz (bachelor Rechten), Harold Langen (master Natuurkunde) en Kaj Hendriks (bachelor Geneeskunde) van Triton en Claudia Belderbos (master Psychologie) en Inge Janssen (master Geo-communicatie) van Orca. Daarnaast is ook beachvolleybalster Madeleine Meppelink (bachelor Farmacie)

De hockeysters Michelle van der Pols (master Geneeskunde), Willemijn Bos (master Rechten) en Caia van Maasakker (bachelor Economie) zitten in de Olympische selectie, maar er moeten nog speelsters afvallen. We nemen ze voor de zekerheid wel mee in ons overzicht. Verder is Yuri van der Heijden (bachelor Communicatie- & Informatiewetenschappen) vrijwel zeker van deelname als hockeyer voor Brazilië, waar zijn moeder vandaan komt.

Op de DUB site is een overzicht te vinden van alle 78 sporters die de redactie heeft weten te achterhalen met van iedere deelnemer een portret met daarin zijn studie en zijn prestaties. Ook is een ranglijst gemaakt van alle medaillewinnaars. Bekende namen zijn onder meer de hockeyster Marylin Agliotti (goud in 2008 en 2012), lange afstand zwemmer Maarten van der Weijden (goud in 2008) en zwemster Conny van Bentum (zilver in 1984 en brons in 1980 en 1988).

De meeste sporters hebben een studie Rechten of Geneeskunde achter de rug. Opvallend is dat in het verleden ook tandartsen goed waren in topsport. De laatste decennia zijn de psychologen in opkomst.

Het hele onderzoek is te lezen op de DUB-site.