De in Utrecht bekende artiest Shorty (een rol van Tjeerd de Jong) is niet meer. Tjeerd is vanochtend overleden op 71-jarige leeftijd in woonzorgcentrum Transwijk, waar hij de laatste jaren van zijn leven heeft doorbracht.

Tjeerd is geboren in Leeuwarden, waar zijn ouders er al snel achter kwamen dat hij een groeistoornis had. Ook heeft hij meerdere oogoperaties ondergaan door zijn oogafwijkingen. Hij maakte gebruik van de hulp van Amerpoort en thuiszorg Tzorg. Verder was hij aangesloten bij de belangenvereniging van kleine mensen.

Op Facebook schrijft Joris Linssen vandaag over hem:

Ik leerde Shorty kennen toen ik in de jaren ’90 een item over hem maakte voor Stadsomroep Utrecht (tegenwoordig RTV Utrecht). Eind jaren ’90 ging Tjeerd tot de grote Ome Cor Familie behoren, toen hij met ons mee op tournee ging. Ik was in die tijd smartlappenzanger Ome Cor en Fedor was mijn compaan, als Lex de Lange.

We speelden samen met Tjeerd op Lowlands Festival, op Theaterfestival de Parade en ook veel in Tivoli Oudegracht. We waren zelfs de laatste act die in de oude Tivoli speelde, vlak voordat het overging in TivoliVredenburg.

Shorty vermaakte tijdens onze theatertournees beginjaren 2000 voor aanvang het publiek met zijn synthesizer en had een act in onze revue. Bij het lied “De Clown” kwam hij steevast op in een te groot clownspak, terwijl hij met verve blokfluit speelde en pijprookte tegelijkertijd.

Op de website Hoi Utrecht schreef Tjeerd jaren geleden een persoonlijk verhaal dat alsvolgt begint:

Ik maak mijn hele leven al muziek. Muziek maakt me vrolijk in sombere tijden en het helpt tegen piekeren. Het geeft niet alleen troost en afleiding aan mezelf, maar ook aan anderen. 

De afgelopen jaren waren zwaar voor mij. Mijn vrouw is overleden en afgelopen jaar ook mijn moeder. Mijn vrouw en ik leerden elkaar kennen via de belangenvereniging van kleine mensen. Dat was één knipoog en ‘bingo!’ Ik kan geen noot lezen, maar dat zou je niet zeggen... (zie verder de website Hoi Utrecht)
 

Naast Van Piekeren voor Broese op de Stadhuisbrug in 2017. Foto: Jim Terlingen

(JT)

PS. In 2010 maakte 'U in de Wijk Overvecht' een portret van Shorty, zie hieronder...