Met een expositie over de uitvindingen van Leonardo da Vinci gaat vanaf september de hal van het Postkantoor aan de Neude weer open voor het publiek. Het evenementenbureau Shivers uit Delft huurt het pand tot en met oktober 2015.

 Tijdens de presentatie van de expositie over Da Vinci repte Shivers-directeur Imre van Leeuwen met geen woord over de Grand Depart van de Tour de France die volgend jaar in Utrecht plaatsvindt. Nadat er vragen over kwamen vertelde hij dat de hal van het Postkantoor open staat voor initiatieven inzake de Tour.

Volgens Van Leeuwen is er in het (voormalige) Postkantoor alleen iets mogelijk in de trant van exposities. Grote evenementen zijn in de hal niet toegestaan. Shivers huurt tijdelijk van de KPN die het op zijn beurt huurt van eigenaar ASR. De KPN moet volgens afspraak met ASR eind 2015 uit het pand en is daarom druk bezig de telefooncentrale die er zich nog steeds bevindt te vervangen op een plek elders in de stad.

De vragen over de Grand Depart waren logisch omdat Shivers een grote rol speelde tijdens de Grand Depart in Rotterdam in 2010 en bij het WK-wielrennen in Valkenburg. Maar Van Leeuwen zegt over zijn belangstelling voor het Postkantoor dat het 'een kans was die voorbij kwam', een relatie met de Grand Depart was er wat hem betreft nog niet.

Van Leeuwen hoopt wel iets met de Tour te kunnen doen volgend jaar. "De Tour is natuurlijk welkom." Vooralsnog houdt hij zich bezig met de komende expositie waarmee hij op zijn minst 80.000 bezoekers hoopt binnen te halen.

De nockenhamer van Da Vinci in het Postkantoor. Foto: Bert Spiertz/HH

De expositie over Da Vinci, waarvoor entree betaald moet worden, loopt tot januari en daarna volgt een nieuwe tentoonstelling. Pas volgend jaar mei zou een expositie met als onderwerp de Tour aan de orde zijn.

Met Shivers komt er een eind aan de leegstand van het Postkantoor. Vastgoedeigenaar ASR is nog op zoek naar een permanente gebruiker voor het pand. Daarbij is ook een nieuwe stadsbibliotheek genoemd, maar de gemeenteraad vindt de kosten daarvan vooralsnog te hoog.

De hal van het Postkantoor Neude. Foto: Ton van den Berg