Door Zita Eijzenbach - Het is nog helemaal niet gezegd dat de Citybioscoop aan de Voorstraat verdwijnt. Exploitant Kinepolis heeft die plannen niet, zegt een woordvoerster. Desondanks vindt een aantal Utrechters dat het tijd is een petitie te starten met als doel de bioscoop voor de toekomst te behouden.

Een van initiatiefnemers voor de petitie is Oscar ('onze achternamen zijn niet belangrijk, het gaat om het behoud van de prachtige bioscoop') en hij is overrompeld door het enorme succes, want er zijn al meer dan 1000 handtekeningen verzameld. “Iedere twee minuten komt er wel een handtekening bij!”

"Rond de sluiting van bioscoop Camera-Studio aan de Oudegracht ontstond maar weinig ophef; daar was ik totaal verbaasd over. 
Het was toen al te laat voor actie, maar dit keer zijn we wel op tijd. We moeten nu iets doen voordat ook de Citybioscoop verdwijnt en blijkbaar leeft het enorm onder de Utrechters. Het gaat echt ontzettend hard.” 

Oscar heeft nog wel een brief gestuurd naar bioscoopbedrijf Wolff toen dat Camera-Studio sloot met het oog op de geplande nieuwbouw van een groot bioscoopcomplex bij de Jaarbeurs. Maar het was niet meer te voorkomen dat de oudste bioscoop van Nederland dicht ging. In het pand aan de Oudegracht komt nu een kledingwinkel van het Amerikaanse concern Urban Outfitters.


Behoud van de Citybioscoop is belangrijk, vinden de initiatiefnemers. “Niet alleen vanwege de architectuur is het een belangrijk gebouw in de stad, maar ook voor de Nederlandse - en dan specifiek Utrechtse - filmgeschiedenis. Er is zoveel gebeurd in en met het pand. De charme van de stad wordt mede bepaald door de cultuur die je er kunt genieten."

De Citybioscoop zou het goed doen als filmhuis, denken de opstellers van de petitie: "Een filmhuis en een megabiosccop zullen elkaar niet bijten; het gaat om een totaal ander aanbod.” 


“En voor de buurt is het ook goed!”, voegt Jos Stelling, eigenaar van het Louis Hartlooper Complex en Theater Springhaver, eraan toe. “Niet alleen voor de Voorstraat, de Drift en de Plompetorengracht is de bioscoop goed; zelfs de Biltstraat en de Vogelenbuurt hebben er baat bij. Je ziet het overal: daar waar oude bioscopen sluiten - in Groningen, Den Haag enzovoorts - verloedert de wijk!”

Het is Stelling die al eerder heeft aangekaart dat de Citybioscoop uiterst geschikt is als filmhuis, en hij begrijpt dan ook niets van de plannen voor een geheel nieuwe arthouse-bioscoop, De Kade, aan het Paardenveld. “Hoe SP, VVD, GroenLinks en D66 het daar over eens zijn geworden is me een raadsel."

Stelling kan er ergens wel de humor van inzien: "Wat ik zo leuk vind, is dat ik zo verzand ben geraakt in een wereld van politieke besognes, geld en projectontwikkelaars, waar niemand voor rede vatbaar lijkt te zijn, dat ik deze petitie echt zie als een lichtpuntje en als een duidelijk signaal aan de politiek. Er leeft echt iets heel anders onder de mensen in Utrecht, dan dat alle politici denken!”

Stelling is niet een van de initiatiefnemers, zegt hij erbij: “Ik heb er niets mee van doen, maar ik vind het een geweldige actie. En ik was een van de eersten die tekenden! Hopelijk levert het wat op, zoals met de petitie voor de bibliotheek op de Neude. Die werd binnen zeven maanden door meer dan 5000 mensen ondertekend en nu komt er ook daadwerkelijk een bibliotheek!”

Oscar benadrukt dat de petitie vooral niet tegen andere bioscopen of tegen de komst van de megabioscoop is, maar nadrukkelijk voor het openhouden van de Citybioscoop.

Volledig overrompeld door het grote succes van de petitie, is het de initiatiefnemers nog niet helemaal duidelijk wat ze er verder mee gaan doen. 
“In drie dagen tijd al meer dan 1000 ondertekeningen; daar hadden we niet eens op gehoopt, maar het is geweldig!"

Zoals het er nu voor staat wordt de petitie aangeboden aan burgemeester Van Zanen: "Zodat we kunnen zeggen: ‘Let eens op, meneer Van Zanen, dit is de stem van het volk. Utrechtse burgers zien de Citybioscoop graag in oude glorie hersteld worden'."

Kinepolis

Anneleen van Troost, woordvoerster van het Belgische Kinepolis dat na de overname van het Wolff-concern de Citybioscoop exploiteert, was nog niet bekend met de petitie, maar noemt haar ‘wat voorbarig’. 

“Kinepolis overweegt ten strengste de City-Movies open te houden. Het theater heeft een rijke geschiedenis en is een parel op het vlak van architectuur. 
Wat ons betreft zijn het multicomplex op de Jaarbeurs en de arthousefilms complementair te exploiteren.”

Wel zegt Van Troost dat de gesprekken rondom de toekomst van de Citybioscoop nog lopen. “Ik kan nog geen sluitende uitspraken doen over de invulling na 2017.”

De Citybioscoop in 1948. Foto: Het Utrechts Archief