Door Louis Engelman - Park Oog in Al moet veel ruimtelijker worden. Een nieuwe beheerplan, dat door de bewoners en gemeente samen is ontwikkeld, voorziet in het herstel van ‘zichtlijnen’ in het park. Bosschages worden gesnoeid en in de eenzijdige beplanting van buxus en hulst zal meer variatie worden aangebracht.

“Het park gaat in wezen terug naar z’n oorspronkelijke ontwerp uit 1921”, vertelt Fred van Eeden, landschapsarchitect van de Utrechtse Dienst Stadswerken en medeontwerper van het plan. “We willen licht en lucht erin terugbrengen.”

De hoofdingang bij de Beethovenlaan wordt duidelijker herkenbaar. Foto: L. Engelman

Tijdens een bijeenkomst voor buurtbewoners werd het nieuwe ontwerp woensdagavond in een gebouwtje in het park gepresenteerd. Het ‘bewonersadvies’ van 2014 is daarin tot uitgangspunt genomen. Dat behelst vier kernpunten: behoud van rust en groen, plus versterking van de ecologische en natuurhistorische waarden.

Het bestaande park zal niet wezenlijk veranderen. De hertenweide blijft bestaan, de hoge bomen worden gespaard en de meanderende waterpartijen houden hun typerende vorm. Wel wordt de hoofdentree bij de Beethovenlaan geaccentueerd. Door het uitdunnen van de lage begroeiing zal het park voorts overzichtelijker worden.

Park Oog in Al zal ook als ‘gebruikspark’ z’n functie behouden. Wandelen, luieren, zonnen, kinderfeestjes en plek voor trouwfoto’s, ze blijven allemaal mogelijk. Van Eeden: “Er worden geen strengere regels opgesteld. We willen het benutten van het park juist faciliteren.”

De hertenweide blijft het centrale punt in het park. Foto: L. Engelman

De centrale hertenweide, die twee jaar geleden dreigde te worden wegbezuinigd, blijft nu ook het middelpunt van het park. De dertien dieren worden sinds 2014 verzorgd door een groep van zo’n vijftig bewoners uit Oog in Al en Lombok.
Ivar Hoekstra, voorzitter van de Stichting Park Oog in Al, hoopt dat er in de toekomst nog meer beesten bij komen. “We denken dan aan kippen, pauwen en schapen. Ook willen we het pleintje middenin het park beter gaan gebruiken, bijvoorbeeld voor biologielessen van scholen of voor kleine akoestische concerten.”

In de komende weken zal eerst de aansluiting van het park op de nieuwbouw van Meyster’s Buiten worden aangepakt.