Xander van Asperen doet verslag van de kermis in zijn woonplaats Haarzuilens. Dit keer over de laatste dag.

Muziek heeft een geneeskrachtige werking. De laatste dagen heb ik onbedoeld mijn knie overbelast. De paar stappen van mijn bed naar de waterkraan waren moeilijk en niet fijn. En dat met de kermis, dat is een ramp!

Net toen ik besloot mijn been dinsdag stil in bed te laten liggen begon de Bl(h)aa(r)skapel te spelen. Er ontstond beweging in mijn teen, mijn knie werd warm, ik kon er een beetje op staan. Brace om de knie, kruk om op te steunen, medicijnen mee, en op naar de volksspelen, begeleid door big-bandmuziek!

Op De Brink

Als de kinderen van groep 8 van school gaan, rijden hun vaders hen in de kruiwagen het schoolplein af, doen een rondje De Brink en kiepen hen dan op het gras. Dat is onze traditie.

Dinsdag nam meester Nico, de directeur, afscheid. Hij gaat met pensioen. De kinderen reden ook hem in de kruiwagen rond De Brink. Zo kwamen ze onverwacht in de volksspelen terecht. Met zijn allen en de kapel hebben we hem het Lied van de Haar toegezongen. Hij werd ook spontaan toegesproken en bedankt voor zijn inzet om de school te redden voor sluiting in 2001. Als cadeau kreeg hij natuurlijk een muntje voor de kermis. Zo doen we dat in Haarzuilens!

Meester Nico wordt in de kruiwagen rondgereden. Foto: X. van Asperen

De kinderen die nog niet op school zitten, kijken verbaasd hoe grote mensen op De Brink elkaar met waterpistolen te lijf gaan. Zo af en toe arriveren reguliere toeristen in wat zij verwachten dat een pittoresk dorpje is. De verbaasde blikken zijn hilarisch. Als de toeristen niet op tijd duiken, worden ook zij geraakt door de waterstralen. Maar het blijft droog en zonnig, de stemming zit er goed in!

En dan is het laat in de avond. Met de muziek voorop naar het vuurwerk, met zeg maar 350 Haarsen en buitenlanders. Kreet van dit jaar 'als je Haarspeldje maar goed zit'.

Na het Lied van de Haar en het Wilhelmus met de kapel (met tamboer-maîtresse) terug naar De Brink. Dan is de kermis weer over voor een jaar. De mooie herinnering blijft, het dorpsgevoel ook.

Vuurwerk boven Haarzuilens. Foto: X. van Asperen