Bekijk ook het videoverslag hieronder.

Op de hoek Westravenstraat/Jutfaseweg is vrijdagmiddag een nieuwe muurschildering onthuld. Wethouder Geldof (VVD) had de eer die klus te klaren samen met Pieter Bultena, een van de bewoners van het pand waarop de schildering is gemaakt.

De afbeelding is gemaakt door restauratieschilder Jos Peeters in opdracht van de Huurdersvereniging Maasplein e/o in samenwerking met de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente. Peter Sprangers van de Historische Kring Tolsteeg-Hoograven en oud-onderwijzer René Kil voorzagen Peeters van de nodige adviezen. 

De muurschildering is een historisch panorama van het leven langs de eeuwenoude Vaartsche Rijn. Goed te zien is hoe een trekschuit over het water getrokken wordt. Daarnaast zijn de voormalige fabrieken (zoals tegelfabriek Westraven) afgebeeld, maar ook de voormalige W.G. van der Hulstschool die aan de Jutfaseweg stond.

Peter Sprangers, de historicus van Utrecht-zuid, leverde enthousiast commentaar bij het panorama. Foto: Ton van den Berg

Harry van Staa van de huurdersvereniging presenteerde ook een boekje met foto's van muurschilderingen en gevelteksten in Utrecht, dat gemaakt is door studenten van het Grafisch Lyceum Utrecht en gedrukt bij Drukkerij aan de Vecht. Het is de tweede editie, want ook vorig jaar kwam er al een overzicht uit.

De huurdersvereniging is dol op muurschilderingen als verfraaiing van de wijk. Van de acht stuks die de afgelopen jaren zijn verschenen, zijn er vier door de vereniging tot stand gekomen.

Makers en uitgevers van het gevelschilderingenboekje bij de presentatie. Foto: Ton van den Berg